100 let od 1. světové války připomene pieta na Vítkově i nová výstava

24.06.2014 10:10

CT24: Praha – Sarajevský atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este vyvolal přesně před sto lety konflikt, který neměl obdoby. Politici v čele s prezidentem a premiérem uctí památku obětí první světové války na pražském Vítkově. Ve Vojenském historickém ústavu se při této příležitosti otevírá výstava s názvem:  V zákopech 1. světové války. Expozice má konflikt ukázat z pohledu vojáků, kteří bojovali na frontách.

Rakousko-Uhersko atentát využilo k vyhlášení války Srbsku, čímž spustilo do té doby největší válečný konflikt - první světovou válku. Čtyři roky trvající boje si vyžádaly miliony obětí na obou stranách a byly v nich nasazeny dosud nepoužité zbraně - tanky, bojová letadla, ponorky, chemické zbraně.

Proti sobě stály dvě koalice: mocnosti Dohody a Ústřední mocnosti. Na jedné straně Spojené království, Francie, carské Rusko, Itálie a Spojené státy, na straně druhé Německo, Rakousko-Uhersko, Osmanská říše a Bulharsko. Dohoda zvítězila a 11. 11. 1918 v 11 hodin dopoledne zavládlo příměří na všech frontách. Válka také zásadně změnila tehdejší mapy, zaniklo Rakousko-Uhersko, carské Rusko, Německé císařství i Osmanská říše.

Atentátník Princip je doma považován za hrdinu

V pozadí atentátu na následníka trůnu byla tajná srbská organizace Černá ruka. Atentátník - bývalý srbský student a nacionalista Gavrilo Princip, byl ihned po atentátu zadržen a jako neplnoletý odsouzen k 20 letům těžkého žaláře. Trest si odpykával v terezínské Malé pevnosti. Zemřel 28. dubna 1918 ve vězeňské nemocnici na tuberkulózu.

V místě svého rodiště je Princip považován za hrdinu. K výročí atentátu místní chtějí otevřít dům, kde se narodil. "Jeho hrdinství nemělo jen lokální význam, ale vážilo si ho celé mezinárodní společenství," tvrdí jeho synovec Miljkan Princip.