Advokát Láska k velkému vyšetřování: Češi jsou naivní, budou překvapeni. Bude to pro ně poučné

16.04.2014 13:58

ParlamentniListy: Ať se snaží hrát obviněný lobbista Ivo Rittig, že je v klidu a pohodě, advokát Václav Láska je přesvědčen, že v kauze tunelování pražského dopravního podniku existuje dostatek důkazů, aby se rozkrylo pozadí případu a byly vyneseny odsuzující rozsudky. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mluvil i o přetrvávajících vazbách pražského městského zastupitelství na politiky, o tom, co považuje za nepovedenou epizodu v boji s korupcí, i o své nedůvěře vůči ministru vnitra za ČSSD Milanu Chovancovi.

„Moji důvěru nemá, jsem vůči němu ostražitý, uvidíme, co předvede,“ prohlásil bývalý policista a dnes známý advokát Václav Láska.

Nezdá se vám, že je obviněný lobbista Ivo Rittig v pohodě? Nenahrává mu, že mu soudy nepovolily vazbu a vrátily mu pas, takže může posílat pozdravy z dovolené v Dubaji?

Trestní řízení je soubor malých vítězství a proher, které ovlivňují i vaše emoce. V průběhu řízení se chvilku cítíte dobře, chvilku hůř. Rozhodující stejně bude až meritorní rozhodnutí o věci. To je jeden pohled. A druhý pohled je, nakolik je Rittigův klid a nadhled upřímný a nakolik je to součást pečlivě připravené a hrané strategie.

Nedivil jste se tomu, že i když má Ivo Rittig bydliště v Monaku a v zahraničí má i finanční zázemí, že mu byl vrácen pas? Že by v případě politiků, například Davida Ratha, na které byla vazba uvalena, hrozil útěk do zahraničí víc než u obviněného lobbisty?

Myslím, že důvody vazby u Ivo Rittiga tu asi úplně nebyly, ale důvody pro odejmutí pasu rozhodně byly. Má trvalé bydliště v zahraničí, má zázemí v zahraničí, můžeme si vybavit situaci, kdy v civilním sporu, už ani nevím, koho žaloval, odmítl přijet k soudnímu řízení a dožadoval se toho, aby ho soud vyslechl v Monaku, takže indicie pro odejmutí pasu tu byly a mne osobně rozhodnutí o vrácení pasu překvapilo.

Nereagovaly ale orgány činné v trestním řízení logicky, když poté, co soud rozhodl, že Rittigovi bude vrácen cestovní doklad, ho znovu zadržely a požádaly o uvalení vazby?

Následné zadržení a uvalení vazby bych nekomentoval, to byl postup, o kterém by se dalo polemizovat, ale podle mne nebylo adekvátní rozhodnutí odvolacího soudu, které obviněným pasy vrátilo. Ale to je jen procesní otázka. Myslím, že tato epizoda nebude mít vliv na to, jestli se řízení dovede do konce a jaký rozsudek bude vynesen.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová naznačila, že můžeme být překvapeni, až se celá tato kauza dostane k soudu. Věříte, že se podaří prokázat Ivo Rittigovi a dalším aktérům případu, na co jste i vy osobně upozornil, tunelování Dopravního podniku hlavního města Prahy?

Soudní řízení bude rozhodovat jen o skutcích, pro které bude Ivo Rittig obviněn. Jiné skutky soud zajímat nebudou. Já bych si skoro dovodil, že tato slova státní zástupkyně o překvapení, pokud je pronesla, já jsem je neslyšel, se mohou týkat toho, jak se rozkryje pozadí celé kauzy, propojení na další lidi, byť ne přímo trestně právní, ale faktické. Že se opravdu rozkryje pozadí toho, jak celá skupina fungovala, kdo jí to umožnil, kdo měl jakou roli. A z tohoto pohledu si myslím, že by mohlo být toto trestní řízení extrémně zajímavé, extrémně poučné a užitečné pro českou společnost, která je leckdy ještě trošku naivní.

Vy jste se dokumenty a obchodními smlouvami pražského dopravního podniku zabýval. Existuje podle vás dost důkazů na to, aby došlo k rozkrytí celého pozadí i k odsouzení obviněných?

Ve vztahu k tomu prvnímu kolu jednání, tedy skutkům, kterými byl dopravní podnik tunelován, je podle mého názoru důkazů opravdu hodně. A já jsem vnitřně přesvědčen, že tam to nemůže skončit jinak než odsuzujícími rozsudky. Ale je to mé vnitřní přesvědčení, samozřejmě může se stát, že budu nepříjemně překvapen.

Ve vztahu k tomu druhému kolu, k  pokračování, to znamená k praní špinavých peněz, tam to bude mít policie podstatně těžší, protože jde o činnost, která se odehrává v zahraničí, v daňových rájích, ta bude vyžadovat víc práce důkazy k odsuzujícímu rozsudku získat. Víc než tomu, že věřím, že se tak stane, spíš si přeju, aby se tak stalo, aby se pravda ukázala a aby odsuzující rozsudky padly. Ale pokud se to v tomto druhém případě nestane, nebudu tak extrémně překvapen, protože je to úkol neobyčejně těžký.

Vy máte zkušenosti z policejního vyšetřování, proto by mne zajímal váš názor na to, jak se policie zachovala k bývalému úředníkovi pražského magistrátu Jiřímu Chytilovi, který jí pomohl s kauzou Opencard. Detektivové porušili slib a nezaručili mu status utajeného svědka, nakonec byl obviněn a odsouzen. Ale vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová prohlásila, že policie nesmí slíbit beztrestnost spolupracujícímu podezřelému. Nebojíte se, že takový přístup může odradit lidi od spolupráce s policií?

Z mého pohledu nebyl přístup policie k panu Chytilovi správný. Celá ta kauza okolo Opencard je trochu parodií na spravedlnost než spravedlností. Nelíbí se mi, myslím si, že je to nepovedená epizoda boje s korupcí a hospodářskou kriminalitou.

Takže se shodujete s názorem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která požádala nejvyššího státního zástupce o prověrku činnosti pražského městského státního zastupitelství v souvislosti s kauzami kolem projektů Opencard a tunelu Blanka, protože byla znepokojena, že se nedaří postavit před soud potenciální viníky? Stav řešení tohoto případu může být podle ní projevem nedostatečné kvality činnosti Městského státního zastupitelství v Praze.

Můj názor je, že v této kauze dozorující státní zástupkyně neodvedla dobrou práci. Mé osobní přesvědčení je, že neodvedla dobrou práci úmyslně.

Je to podle vás proto, že možná i po odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly a jeho náměstka Libora Grygárka stále přetrvávají vazby orgánů činných v trestním řízení na bývalé pražské politiky?

Ne možná, ale určitě. Všechny vazby nebyly zpřetrhány a zejména Městské státní zastupitelství v Praze je těmito vazbami ještě výrazně poznamenáno.

Když se tedy díváte na vyšetřování některých hospodářských kauz, nejen pražského dopravního podniku, ale třeba na kauzu okolo pandurů a další, stále jste optimista, že spravedlnost nakonec zvítězí?

Já jsem říkal, že některé starší kauzy se už nikdy nevyšetří, tady velkou roli hraje čas. Speciálně kauzy kolem pandurů nebo gripenů jsou obrovské kauzy, které ale asi zahladí čas. Myslím si, že není reálné, aby tam ještě někdy došlo k nějakým odsuzujícím rozsudkům. Ale to, jestli spravedlnost zvítězí nebo ne, to je o těch mladších kauzách, to je o přítomnosti a budoucnosti. Nám prostě nezbývá než věřit, že spravedlnost zvítězí, protože jinak by se nám blbě žilo.

Po hádkách policejních prezidentů s ministry vnitra, kvůli kterým jsme nakonec měli dva šéfy policie, dojde snad se jmenováním nového policejního prezidenta Tomáše Tuhého k větší stabilitě policie. Přispěje to podle vás k lepší práci detektivů a vyšetřovatelů? 

To je těžká odpověď. Nového policejního prezidenta vůbec neznám, takže ho těžko budu hodnotit. Musím přiznat, že ministr vnitra pan Chovanec moji důvěru nemá, třeba si ji získá, ale teď s ohledem na jeho faktickou minulost ji nemá. Ale uvidíme, co předvede.

Máte na mysli něco konkrétního z jeho minulosti, třeba jednání v souvislosti se schůzkou několika politiků ČSSD v Lánech těsně po sněmovních volbách?

Přiznám se, že nemám na mysli konkrétní událost. Ale z toho, jak dosud působil v politice, jak působil ve veřejné sféře, nemůžu říci, že je to osobnost, které věřím. Spíš jsem vůči němu ostražitý.

autor: Libuše Frantová