Archeologové našli výjimečnou mayskou fresku

09.08.2013 12:57

CT24: Guatemala – Archeologům prozkoumávajícím mayskou pyramidu v Guatemale se podařil výjimečný objev – našli fresku znázorňující božstvo a mayské vůdce. Osm metrů dlouhá a dva metry široká rytina podle všeho zobrazuje korunovaci mayského vůdce kolem roku 590.

Archeologové objevili vlys pod 20 metrů vysokou pyramidou postavenou v osmém století ve městě Holmul. Ředitel vykopávek Francisco Estrada-Belli to označil za objev, který se podaří jen jednou za život. "Freska je úžasně zachovalá, protože byla dobře obalena hlínou, než se nad ní začalo stavět," uvedl Estrada-Belli.

 

Na fresce jsou tři postavy bohatě zdobené peřím a nefritem a třicet nápisů, které se teď pokoušejí rozluštit vědci z Harvardovy univerzity. Postava znázorněná uprostřed má na čelence nápis, který by se dal přeložit jako "blesk vstoupil na nebe".

Obrázky vládců a bohů je vyzdobena celá pyramida. Z nápisů je zřejmé, že Holmul byl v době stavby ve válečném konfliktu s 35 kilometrů vzdáleným městem Tikal, které bylo v té době jedním z nejmocnějších měst mayské říše.

Holmul byl objeven už v roce 1910. S řádným zkoumáním lokality ale archeologové začali až v roce 2000. Objevili 28 keramických váz a dřevěnou pohřební masku, která patřila členovi vládnoucí vrstvy.

Mayské království se rozkládalo na území od dnešního jižního Mexika přes Guatemalu, Belize až po Honduras, kde potomci Mayů žijí dodnes. Města a chrámy klasického období Mayské říše byly opuštěny už před přelomem tisíciletí. Tikal v Guatemale, Copán v Hondurasu nebo Palenque v Mexiku jsou velice oblíbenými turistickými cíli. Řada mayských památek ale stále čeká na své znovuobjevení.