Boj o eurokomisaře: Sobotka se chce poradit v Bruselu

16.07.2014 14:13

CT24: Praha - Předseda lidovců Pavel Bělobrádek potvrdil, že strana dál prosazuje Petra Blížkovského na post českého eurokomisaře. Jednání jsou podle něj nyní zablokovaná. Premiér Bohuslav Sobotka tak odjel dokonce se třemi jmény, domnívá se, že pro kvalifikované rozhodnutí je třeba konzultací v Bruselu. Podle zástupců vlády to ale nevadí, opozice tvrdí opak, protože důležité resorty jsou už téměř rozdané, a vládu kritizuje pro neschopnost.

Sobotka v tom ale problém nevidí. Naopak tvrdí, že výběr českého zástupce v Bruselu závisí právě na poradě s novým předsedou Evropské komise. "Abychom mohli o té věci zodpovědně rozhodnout, tak je nezbytně nutné, aby ještě proběhly konzultace v Bruselu," domnívá se Sobotka.

Ve hře jsou stále tři jména - Věra Jourová za hnutí ANO, Pavel Mertlík z ČSSD a lidovecký kandidát Petr Blížkovský. Na nočním jednání přitom padala i další jména - jako možné kompromisy: "Třeba paní Bobošíková, já. Není třeba to komentovat. Padala tam jména od těch skutečně humorných až po ta, která by jednání odblokovala," řekl ČT Bělobrádek.

Opozice: Vyjednávání je divadlo a fraška

Zástupci koalice tvrdí, že to zatím nevadí. Podle opozice ale spory v koalici výrazně oslabují postavení Česka v Bruselu a to je tak v nevýhodné vyjednávací pozici. Opozice vládu kritizuje pro neschopnost. Česko podle opozičních představitelů promeškalo vhodný čas na  výběr eurokomisaře a bude se muset spokojit s méně významným resortem. Vládu obvinili ze selhání a vyjednávání označili za divadlo a frašku. "Je to nekončící fraška. Mezitím, co se hádají, tak jsou již ta nejdůležitější evropská ministerstva rozebrána jinými státy. Zase budeme pět let hrát v EU ty poslední housle bez jakékoliv šance na sebemenší vliv," uvedl šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Sarkasticky na dosavadní vývoj reagoval místopředseda ODS Jan Zahradil. "Nakonec je hezké, že vláda se rozhodla zpestřit okurkovou sezonu divadelním představením s blíže neurčeným počtem pokračování," poznamenal. "Vedle jiných přesvědčivých výkonů lze ocenit také Pavla Teličku v roli losera dekády. Být už podruhé během 10 let odkopnut od funkce, považované za jistou, se nikomu hned tak nepovede," dodal.

Koaliční partneři se přou o to, kdo má na post eurokomisaře nárok. Hnutí ANO jako vítěz evropských voleb tvrdí, že by to měla být právě jejich kandidátka Věra Jourová. Kdo bude novým českým eurokomisařem, o tom by mělo být jasno v pondělí. Koaliční rada se jeho jméno pokusí vybrat ještě před jednáním vlády.