Černý: Zahrávat si s válkou na Ukrajině je nebezpečné. Důsledky nezvládneme

02.06.2014 11:02

ParlamentniListy: oslanec Parlamentu České republiky za KSČM, místopředseda výboru pro obranu a před rokem 1989 voják z povolání Alexander Černý hodnotil současnou situaci české armády. Mimo jiné také promluvil o uměle vyvolaném konfliktu na Ukrajině, za kterým stojí Spojené státy americké a Rusko, neobjektivním zpravodajství většiny českých médií a české nenávisti vůči všemu, co je z Ruska.

Co děláváte v noci ze soboty na neděli?

Tentokrát budu tuto noc trávit velmi příjemně se svými dětmi, protože plánujeme rodinnou oslavu.

Jste bývalý profesionální voják, jak byste zhodnotil stav Československé armády před rokem 1989 s Armádou České republiky dnes?

To je naprosto nesrovnatelné. Dnes je profesionální armáda, jsme členy Severoatlantické aliance a máme za úkol bránit vlastně jen Českou republiku. Prostě nelze srovnávat nesrovnatelné. Tehdy byla branná povinnost zhruba 200 000 mužů a úplně jiné teritorium.

Měl jsem na mysli především obranyschopnost našeho státu.

Tehdy se tvrdilo, že obrany schopni jsme, ale pochopitelně také v rámci aliančního seskupení. Dnes je obranyschopnost české armády věc, která podléhá opět smluvním závazkům, které jsme uzavřeli. V rámci smluvních závazků se pochopitelně cítí naši občané relativně bezpečně. Pravdou ale je, že Armáda České republiky je už několik let, nemluvím o stavu v roce 2014, v situaci, že není schopná plnit to, co ji přikazuje ústava a Severoatlantické smlouvy. Tedy zajistit bezpečnost vlastního teritoria České republiky a jejích občanů. Bojeschopnost armády je pochopitelně na nějaké úrovni, některé jednotky jsou špičkově připraveny i vybaveny. Armáda ale jako celek není už dlouhou dobu obranyschopná.

Když jste vzpomněl špičkově vybavené a připravené jednotky, které jste měl na mysli?

Některé naše speciální jednotky jsou aliančně oceňovány jako naprostá špička. Jsou to například chemici, speciální skupina z Prostějova a některé další velmi kvalitní brigády. Máme jednotky se zkušenostmi z bojového nasazení, jsou solidně vybaveny. Je také všeobecně známo, že morálka našich vojáků převyšuje morálku leckterých jiných spojenců Severoatlantické aliance, takže po téhle stránce jsou na tom naši vojáci dobře. Jiná věc je, že armáda je dlouhodobě velmi podfinancována. Celé řadě chybí stoprocentní vybavení. Chybí některé zbraně, munice, výstrojní součástky, speciální i zcela běžné věci, stejnokrojové součástky.

Současné kroky ministra obrany Martina Stropnického, který chce dát více peněz do armády, jsou tedy z vašeho pohledu dobré?

Deklarace, ne kroky. Za kroky já považuji něco, co už se dá měřit a funguje. Pan Stropnický se zatím vyjadřuje k situaci a stavu. Už jsem několikrát ocenil jeho diplomaticky zdrženlivé vyjadřování o ukrajinské krizi. V souvislosti s armádou jsou to ale jen proklamace. A to není výtka. To je konstatování faktu. Existuje expertní skupina, která měla připravit dokument, který by zajistil stabilní rozvoj armády na dobu deseti let. To vše je na vodě. Všechno jsou to jen proklamace a řeči. Ještě neznáme ani návrh rozpočtu pro příští rok pro rezort obrany. Pokud vím, tak to žádná velká sláva nebude a co bude dál, je další otazník. Zatím jsou to tedy jen řeči.

A myslíte si, že může bývalý herec bez hlubší znalosti vojenské problematiky dobře vést Ministerstvo obrany?

Já si nemyslím, že by ministr obrany musel být nějakým plukovníkem v záloze. Je docela důležité, aby to byl gramotný člověk, a to bezesporu pan Stropnický je. Je to člověk, který má vlastní rozum, pokud se obklopí schopnými lidmi a bude naslouchat, mám pocit, že by to mohl úplně klidně zvládnout.

Zmínil jste konflikt na Ukrajině. Jak vy sám vidíte vývoj situace na Ukrajině?

Je to uměle vyvolaný konflikt, který parazituje na velmi nešťastné situaci Ukrajiny, která měla ekonomické problémy i před Majdanem, a nyní je má pochopitelně několikanásobně větší. Ukrajinská krize je produkt velmocenských zájmů. Především konfrontace Spojených států a Ruska. Bohužel těmi, kdo to nejvíce odskáčou a zaplatí, budou právě Ukrajinci, ale v druhé řadě také my Evropané. My doplatíme na šachy, které se teď odehrávají. Například na změnu energetické orientace a podobně. To bude mít velmi neblahé důsledky na ekonomiku v celé Evropě, a tedy i v Česku. To, co Američané spískali, zaplatí Evropané.

Máte dojem, že se v posledních dnech situace na Ukrajině přiostřuje?

Já mám pocit, že je to v podstatě standardní průběh. To, co se spustilo v zimě, jsou věci, které analytici umí docela předvídat. Jsem přesvědčený o tom, že kompetentní průběh věděli už na podzim a pochopitelně i v zimě a nyní na jaře. Každý další krok se dá s jistou mírou pravděpodobnosti předvídat. Je to vysoce plánovaná činnost a zpravodajové na obou stranách velmi dobře vědí, jaký to může mít průběh. Dokonce jsou připravené scénáře pro takovou a takovou variantu. Není to tedy nic, co by někoho zaskočilo. Prostě eskalace takového napětí má nějaké kroky a směřuje k něčemu. To, co se tam nyní odehrává, je logickým důsledkem toho, co se odehrávalo v únoru.

Myslíte si, že česká média o konfliktu objektivně informují?

Česká média, až na velmi, velmi vzácné výjimky, nikdy, zdůrazňuji slovo nikdy, v novodobých dějinách České republiky objektivně o situaci na východ od nás neinformovala. A to, co se týká Ukrajiny nebo Ruska, mělo k objektivitě vždy daleko a je to stále horší. Nenávist k Rusku, až patologická nenávist ke všemu, co je ruské, nebo co je z východu. Cokoliv se tam děje, je zcela šíleným způsobem zkreslené. Pokud si člověk nekonfrontuje informace našich médií s informacemi dostupnými na internetu, tak je jeho obraz situace na Ukrajině nesmírně pokřivený.

Hrozí, že by se konflikt na Ukrajině přehoupl do dalších států Evropy nebo se stal globálním konfliktem?

Ukrajina je strategicky tak významná, že zahrávat si s horkým válečný konfliktem na území Ukrajiny, je opravdu nesmírně nebezpečné. I kdyby to nebyla válka v tom klasickém slova smyslu, tak v důsledku občanské války na Ukrajině by mohly být jejich sousedé svědky velmi nepříjemných situací. A těmi jsme téměř i my, protože Slovensko se svou pětimilionovou kapacitou nic moc nezadrží. Jsem hluboce přesvědčený, že bychom to nedovedli zvládnout. Když si jen představím masivnější vlnu utečenců z Ukrajiny na západ, tak přes Slovensko k nám dojdou během několika dnů a my na to nejsme připraveni.

autor: Filip Ferbie