ČNB chce opět zdražit potraviny, energie i dovolenou v cizině!

01.08.2014 15:33

PrvniZpravy: Už tento čtvrtek může bankovní rada České národní banky (ČNB) teoreticky rozhodnout o další intervenci na oslabení koruny, euro by po tomto zásahu mohlo stát až například 28 korun.

„K první intervenci na oslabení české koruny přistoupila ČNB loni v listopadu. Byl jsem tehdy jeden z prvních, který tento rádoby pomocný zásah ČNB kritizoval. V důsledku devalvace koruny se zdražily energetické suroviny, a tak i ceny ropy a plynu. Vyšší ceny pohonných hmot pochopitelně zdražily dopravu, a to se projevilo na cenách celého spotřebního koše. Takže vzápětí se tato „pomoc“ ČNB projevila na zdražení potravin z dovozu a záhy i na potravinách domácích,“ uvádí Jiří Paroubek, předseda strany NS-LEV 21.

Lidé s nižšími a středními příjmy by tedy další intervenci ČNB na oslabení koruny pocítili velmi rychle. I nyní, v čase prázdnin, jak Paroubek upozorňoval před čtrnácti dny, si lidé mohou „užívat“ tento zásah ČNB, a to na zahraničních dovolených, které díky devalvaci koruny také podražily. A za koruny si čeští turisté vymění méně eur než před rokem.

„Je velmi dobře, že se o problematiku možných intervencí ČNB začaly zajímat odbory, které chtějí s guvernérem ČNB M. Singerem o tomto kroku ještě jednat. Zásahy banky jsou tak zásadní, že je třeba, aby jim předcházela celospolečenská diskuse. Není možné, aby ČNB v tichosti pořádala akce tohoto typu, které negativně ovlivní životní úroveň mnoha obyvatel České republiky a poslouží pouze několika zájmovým kapitálovým skupinám,“ konstatuje Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Středula (ČMKOS): Domníváme se, že ČNB je připravena zhoršit kurz koruny

Odborový předák Josef Středula na pondělní tripartitě varoval Českou národní banku, aby nepřistupovala k další devalvaci koruny, aby se její kurz snížil až nad 28 korun za euro.

„Teď v průběhu soboty neděle se zvýšila aktivita ve věci upozornění, že mohou pokračovat kroky ČNB. Už se nechceme nechat překvapit listopadovou situací, která byla taková, že všichni jsme jednoho rána hleděli, co se všechno odehrálo. Nevěřím náhodám, že se takovéto zprávy dostávají do médií v nějakém časoprostoru s ohledem na aktuální stav inflace,“ řekl Středula.

Předseda odborové centrály požaduje společné jednání vlády, odborů a zaměstnavatelů s vedení ČNB. Nechce, aby se opakoval krok z loňska, kdy centrální banka srazila kurz koruny nad úroveň 27 korun za euro. „Nechtěl bych, abychom vstupovali do eurozóny se staženými kalhotami,“ řekl Středula.

Bankovní rada ČNB: Kurz jako nástroj měnové politiky budeme používat i nadále

„ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém čtvrtletí roku 2015, a nevyloučila ani další posunutí ukončení tohoto režimu. Pro posun hladiny kurzového závazku na slabší úroveň by ovšem bylo třeba, aby bankovní rada shledala podstatně závažnější posílení protiinflačních rizik,“vydala prohlášení Bankovní rada ČNB po pondělním jednání tripartity.