Dobrá kandidátka vzešla ze špatného výběru, komentuje Jourovou opozice

21.07.2014 13:25

CT24: Praha - "Byť jsem opoziční politik, tak ten výběr vítám," řekl Petr Fiala (ODS), zdlouhavý výběr ale kritizuje. Pokud totiž není včas vybraný kandidát, je složité vyjednávat pro něj vhodné portfolio. "Kdyby jméno paní Jourové padlo před měsícem, bylo by pro paní Jourovou jednodušší portfolio vyjednat," myslí si Fiala.

Vládní ČSSD i hnutí ANO ustoupily podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga při výběru nynější ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) do Evropské komise ze svých zásad. "Je to takové typické řešení této koalice," řekl Schwarzenberg. ČSSD podle něho ustoupila od toho, že jako nejsilnější vládní strana měla kandidáta nominovat, a Babiš zapomněl na svou zásadu šetřit. ČSSD chce totiž výměnou navýšení peněz na sociální služby a vyšší růst minimální mzdy. Jourová je podle Schwarzenberga v porovnání s ostatními kandidáty poměrně dobrým řešením. Očividné je podle něj také to, že česká strana jedná na objednávku z Bruselu, aby kandidátem byla žena. "Předseda vlády evidentně vyhověl poptávce Jeana-Clauda Junckera, aby mu byla nabídnuta za prvé žena, a také někdo s podporou z ALDE," řekl.

Důkaz, že koalici ovládá Babiš?

Opozice jednání o budoucí české komisařce i konečnou dohodu kritizovala. Předseda ODS a Petr Fiala je přesvědčen, že koalice ukázala, že v ní má hlavní slovo Andrej Babiš. "Premiér se jezdil radit do Bruselu nikoliv o dobrém portfoliu pro českého komisaře, ale aby měl alibi, proč zase ustoupil," podotkl Fiala. Za Sobotkovu prohru označili dohodu na Věře Jourové také předsedové poslaneckých klubů ODS a TOP 09 Zbyněk Stanjura a Miroslav Kalousek.

Priority Věry Jourové pro práci v EK:

  1. zvládnout resort
  2. vylepšit jméno EU v České republice, zvýšit povědomí o EU
  3. organizovat českou účast v Bruselu

Předseda KSČM Vojtěch Filip podotkl, že dohoda se v koalici rodila těžko a s opozicí výběr nikdo nekonzultoval. Filip potom naznačil, že má pochybnosti, zda Věra Jourová svoji novou práci zvládne. "Je věcí koalice, zda Jourová resort zvládne," řekl. Bude podle něho důležité, aby Jourová ohlídala objektivní hodnocení Česka pro lepší čerpání evropských fondů, než tomu bylo v minulosti.

"Jsme rádi, že tentokráte neposíláme do Evropské komise žádného trafikanta typu expremiéra Vladimíra Špidly, ale skutečného odborníka," uvedl šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. Jourovou pokládá za přední odbornici na čerpání evropských fondů; je podle něho ale otázka, zda pro ni Sobotka dokáže vyjednat v komisi odpovídající resort.

VĚRA JOUROVÁ je nejen ministryní pro místní rozvoj, ale také poslankyní a místopředsedkyní hnutí ANO; patří mezi nejvýraznější tváře strany. Svou politickou dráhu začala ale už v roce 2003, kdy vstoupila do sociální demokracie, a tehdy také zamířila na ministerstvo pro místní rozvoj coby náměstkyně. V roce 2006 strávila měsíc ve vazbě kvůli údajné korupční kauze Budišov, podle soudu se ale žádný trestný čin nestal. V roce 2009 neúspěšně kandidovala do europarlamentu za Evropskou demokratickou stranu.