Elektronika se v budoucnu ve jménu přírody sama zničí

27.09.2013 12:29

VTM: Elektronická zařízení se vyrábějí ve stále větším množství, ale rozklad zatěžuje přírodu a trvá příliš dlouho. V budoucnu se však zničí rychle a „zeleně“.

Elektronika rychle zastará

Oproti jiným věcem v našem životě je elektronika velmi specifická. V případě elektroniky totiž není potřeba, aby fungovala desítky let, protože morálně zastará během jednotek let a je velmi rychle nepoužitelná z důvodu rychlosti vývoje nových technologií. Stačí si představit počítač o velikosti tělocvičny, který má dnes třeba i tisíckrát nižší výpočetní výkon, než nejlevnější mobilní telefon pro děti.

Podle informací se pouze v roce 2010 dostalo na skládky více než 150 milionů použitých mobilních telefonů. A přestože se některé vnitřní vzácnější kovy recyklují, velká spousta končí na skládkách.

Cílem vědců z univerzity v Illinois tak není řešení následných problémů, na které se zaměřuje další řada projektů s vědeckými týmy, ale už samotný začátek celého procesu – výroba a použité materiály.

Born to Die

Projekt Born to Die má za cíl vytvořit takový materiál pro použití při výrobě elektronických zařízení, který se dokáže sám zničit, respektive rozložit na nepříliš zatěžující prvky.

Takové zařízení by tak mělo předem stanovenou životnost, která by mohla být poměrně přesně nastavena a odhadnuta. Po uplynutí této doby by se materiál začal rozkládat. Řešení ale počítá i se spuštěním ničícího procesu s určitou přírodní látkou.

Vyrobený prototyp se začne rozkládat po styku s vodou. Zdroj: University of Illinois
Vyrobený prototyp se začne rozkládat po styku s vodou. Zdroj: University of Illinois

 

Vědcům se zatím podařilo vytvořit opravdu velmi jednoduchý čip na velmi tenké vrstvě hedvábí, který se začne ničit po styku s vodou. Takové materiály mohou způsobit doslova revoluci, avšak vývoj pro použití v pokročilých zařízení je prozatím poměrně vzdálenou budoucností.

Tato „přechodná elektronika“ by měla najít uplatnění i u různých elektronických zařízení, která jsou určená na tělo nebo do těla – pokud jejich předurčením je konkrétní úkol a po jeho splnění už nejsou potřeba. V takovém případě by došlo například uvnitř těla k neškodnému rozložení a vyloučení.

Ukázka použití přechodného čipu ve spojení s živým organismem. Zdroj: University of Illinois
Ukázka použití přechodného čipu ve spojení s živým organismem. Zdroj: University of Illinois

Sen každého výrobce i ekologa

Jako každá podobná technologie zaměřená na výrobu, bude mít i tato proti sobě především výrobce, který chce co nejvíce ušetřit a nejvíce vydělat. I když se k ochraně přírody přiklání stále více výrobců a volba materiálů je sledována více než v minulosti, pokud bude mít takový přechodný materiál nedostatečné parametry nebo problémové vlastnosti, jistě nelze počítat s tím, že hromadně uspěje.

Rozklad čipu při ponoření do vody. Zdroj: University of Illinois

Místo toho si ale lze představit specifická použití. Nesmíme zapomínat na fakt, že cena elektroniky jde stále rychleji dolů. Za pár let nebude problém mít tablet coby počítač v hodnotě jednotek stokorun a později dokonce ještě méně. V takovém případě se ale bude prodávat také mnohem více elektroniky. Zatímco dříve trvalo několik desítek let, než se standardem stal jeden počítač v domácnosti, po mnohem kratším čase je to dnes už několik notebooků, tabletů a každý z rodiny má mobilní telefon, který bude do budoucna ve většině případů chytrý a výkonný.

Představa elektroniky na jedno krátké použití tak není nereálná, lze to přirovnat například k jednoduchým fotoaparátům Kodak, které se prodávají v automatech, protože levná výroba umožňuje takový přístroj použít jen jednou a poté zahodit. Tím je zajištěn odbyt a výrobce se nemusí obávat nižší poptávky. Alespoň do té doby, než se změní trh a zmíněný fotoaparát se stane součástí mobilního telefonu, který má každý člověk.

I když je to hodně specifický případ, třeba se v budoucnu setkáme s akcemi typu „pořiďte si počítač, který se zničí po půl roce za čtvrtinovou cenu“ a podobně.

  KAREL JAVŮREK