Eurokomisařkou bude Jourová, ČSSD ustoupila za růst minimální mzdy

21.07.2014 13:05

CT24: Praha – Špičky koaličních stran se po týdnech jednání shodly na nové české eurokomisařce. Stane se jí dosavadní ministryně pro místní rozvoj a místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová. ČSSD, která dosud chtěla prosadit exministra financí Pavla Mertlíka, již po předchozích jednáních naznačila, že podpora Jourové připadá v úvahu výměnou za vnitropolitické ústupky, například růst minimální mzdy. Česko by mělo podle šéfa hnutí ANO usilovat o oblast regionálního rozvoje, což by uvítala i sama Jourová. Výběr kandidátky na eurokomisařku kritizovala opozice, podle předsedy ODS Petra Fialy se opět ukázalo, že má ve vládě rozhodující slovo předseda ANO Andrej Babiš.

Česko je čtrnáctou zemí, která vybrala svého člena, resp. členku Evropské komise. Dnešní jednání označovali politici za závěrečné, protože se obávali, aby se nezačala rozdělovat portfolia komisařů bez nich. Změnilo se to při dopoledním jednání koaliční rady. Shodu oznámil jako první prostřednictvím Twitteru vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. "Bílý dým nad Strakovkou: habemus comissarius," napsal s odkazem na zvyky při volbě papeže.

VĚRA JOUROVÁ je nejen ministryní pro místní rozvoj, ale také poslankyní a místopředsedkyní hnutí ANO; patří mezi nejvýraznější tváře strany. Svou politickou dráhu začala ale už v roce 2003, kdy vstoupila do sociální demokracie, a tehdy také zamířila na ministerstvo pro místní rozvoj coby náměstkyně. V roce 2006 strávila měsíc ve vazbě kvůli údajné korupční kauze Budišov, podle soudu se ale žádný trestný čin nestal. V roce 2009 neúspěšně kandidovala do europarlamentu za Evropskou demokratickou stranu.

Nominace ženy posílí pozici Česka v jednání o portfoliu

Věra Jourová původně mezi jmény, o kterých politici uvažovali jako o novém eurokomisaři, nefigurovala. ANO považovalo za svého kandidáta europoslance Pavla Teličku. O navržení a také konečném úspěchu Jourové rozhodly i představy nového předsedy Evropské komise Jean-Claudea Junckera o složení jeho nového kolegia. "Z konzultací, které jsem vedl s panem Junckerem, vyplynulo, že Česká republika by posílila své šance z hlediska vyjednávání o kompetencích pro budoucího eurokomisaře, pokudy by nominovala ženu," upozornil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dokonce Junckerovi pohrozil, že mu europoslanci podobu komise neschválí, bude-li v ní méně žen než v komisi dosavadní.

Věra Jourová ovšem odmítla, že by ženství bylo její hlavní kvalifikací na bruselský post. "Mám po mnoha letech prací na regionální politice a evropských fondech – nejenom v České republice, ale i zahraničí, zejména na východě Evropy – Evropu takříkajíc v sobě," řekla koaliční kandidátka na členku Evropské komise.

Podle předchozích vyjádření předsedy ANO Andreje Babiše by mělo Česko usilovat pro Věru Jourovou o oblast regionálního rozvoje – tedy celoevropskou obdobu toho, čím se dnes zabývá ve vládě v rámci Česka. Sama Jourová by portfolio regionálních vztahů také uvítala, v úvahu by podle ní připadaly i institucionální vztahy a administrativa. Chce také smísit práci pro Evropskou komisi se zastupováním Česka v Bruselu. Chce "dát dohromady Čechy v Bruselu a dohodnout se na českých národních zájmech". Zdůraznila však, že české zájmy bude hájit pouze "mimo hlavní pracovní dobu".

Priority Věry Jourové pro práci v EK:

  1. zvládnout resort
  2. vylepšit jméno EU v České republice, zvýšit povědomí o EU
  3. organizovat českou účast v Bruselu

Opozice: Důkaz, že koalici ovládá Babiš

Opozice jednání o budoucí české komisařce i konečnou dohodu kritizovala. Předseda ODS a Petr Fiala je přesvědčen, že koalice ukázala, že v ní má hlavní slovo Andrej Babiš. "Premiér se jezdil radit do Bruselu nikoliv o dobrém portfoliu pro českého komisaře, ale aby měl alibi, proč zase ustoupil," podotkl Fiala. Za Sobotkovu prohru označili dohodu na Věře Jourové také předsedové poslaneckých klubů ODS a TOP 09 Zbyněk Stanjura a Miroslav Kalousek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip potom naznačil, že má pochybnosti, zda Věra Jourová svoji novou práci zvládne. "Je věcí koalice, zda (Jourová) resort zvládne," řekl. Bude podle něho důležité, aby Jourová ohlídala objektivní hodnocení Česka pro lepší čerpání evropských fondů, než tomu bylo v minulosti. Předsedovi komunistů se také nelíbilo, že vláda nekonzultovala výběr komisaře s opozicí.

ANO podpoří sociálním demokratům růst minimální mzdy

Kandidatuře Věry Jourové museli ustoupit Pavel Mertlík a Petr Blížkovský, které navrhovaly další koaliční strany, neuspěl ani kompromisní kandidát, se kterým při minulém jednání přišli lidovci. Sociální demokraté dali najevo, že budou od ANO požadovat za podporu Věry Jourové vnitropolitické ústupky. "V rámci vyjednávání jsme otevřeli dvě programová témata, která pokládáme za důležitá," naznačil premiér Sobotka, podle kterého by mělo přibýt peněz pro mzdy lidí v sociálních službách a měla by také rychleji růst minimální mzda.

Nad výsledkem jednání se pozastavil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. ČSSD podle něho ustoupila od toho, že jako nejsilnější vládní strana měla kandidáta nominovat, zatímco Babiš zapomněl na svou zásadu šetřit. "Je to takové typické řešení této koalice," poznamenal Karel Schwarzenberg, který však současně považuje Věru Jourovou za poměrně dobré řešení ve srovnání s dalšími zvažovanými kandidáty.

Kandidaturu Věry Jourové by měla ještě dnes projednat a formálně navrhnout vláda, poté bude dosavadní ministryni čekat slyšení před parlamentním výborem pro evropské záležitosti, než její kandidaturu kabinet definitivně potvrdí. Poté budou následovat vyjednávání o portfoliu.

Nominace Věry Jourové na evropskou komisařku vytvoří prázdné místo na čele českého ministerstva pro místní rozvoj. Podle premiéra Sobotky začne komise zřejmě pracovat v listopadu, teprve potom bude třeba jmenovat novou ministryni, popř. ministra. "Hnutí ANO by mělo představit svého potenciálního kandidáta. Pro mě jako premiéra bude důležitá jeho kompetence, schopnost vést dané ministerstvo," poznamenal předseda vlády. Sama Věra Jourová doporučila svoji náměstkyni Kláru Dostálovou. Andrej Babiš uvedl, že "paní Dostálová může být jednou z kandidátek".