FBI zablokovala Megaupload. Hackeři vyřadili web ministerstva spravedlnosti USA

20.01.2012 08:28

Ihned: Američtí žalobci viní Megaupload.com z celosvětového spiknutí s cílem připravit držitele autorských práv o půl miliardy dolarů. Zakladatel serveru byl podle FBI s dalšími třemi osobami zadržen na Novém Zélandu. Mezi obžalovanými je i Slovák. Hackeři na oplátku vyřadili weby ministerstva spravedlnosti USA a Universal Music.
Jedna z nejznámějších webových služeb pro sdílení dat Megaupload.com byla ve čtvrtek večer uzavřena. Megaupload je 13. nejnavštěvovanějším webem na světě.  Spolu s ním byly vypnuty i související stránky Megavideo či Megaporn.

V reakci na to hackeři vyřadili z provozu web amerického ministerstva spravedlnosti justice.gov nebo hudebního vydavatele Universal Music. Ten se právě soudí s Megauploadem. Hackeři také vyřadili weby vládního Copyright Office nebo RIAA.org (Recording Industry Association of America) a MIAA.org (Motion Picture Association of America), obdoby českého OSA.

Američtí žalobci viní firmu i jejího zakladatele z celosvětového spiknutí s cílem připravit držitele autorských práv o půl miliardy dolarů.

Někteří z obžalovaných jsou dokonce viněni, že navštěvovali diskuzní fóra a radili jak umisťovat odkazy na soubory na Megaupload. Má to být jeden z důkazů, že se na serveru snažili shromáždit co nejvíce nelegálního obsahu.

Rozhodnutí přichází jen den po protestu proti připravovaným protipirátským zákonům v USA. Podle obžaloby však spolu oba případy nesouvisí.
Žalobci v americké Virginii obvinili jeden z předních webů pro sdílení a stahování souborů už 5. ledna. Údajné masivní porušování autorských práv a praní špinavých peněz označují v obžalobě doslova za "Mega spiknutí" - celosvětovou zločineckou organizaci.
Mezi obžalovanými i Slovák

Zakladatel serveru byl podle FBI s dalšími třemi osobami zadržen na Novém Zélandu. Federální soud ve Virginii nechal uzavřít 18 domén souvisejících s firmou sídlící v Hong-Kongu.

Zároveň probíhají razie v serverovnách v USA, Kanadě a Nizozemsku. Vyšetřovatelé FBI navíc drží vyslýchají ve washingtonské kanceláři.

Celkem bylo obžalováno sedm osob a dvě společnosti. Zátah proběhl v devíti zemích. Mezi obžalovanými je i Slovák Julius Bencko, který pracoval na grafickém návrhu stránky.

Zakladateli serveru byl zabaven majetek ve výši okolo 50 milionů dolarů, včetně jeho sbírky luxusních aut Mercedes-Benz
Jeden z největších případů

"Je to jeden z největších případů zločinného porušení autorského práva, které bylo kdy vyšetřováno ve Spojených státech," uvádějí v oficiálním prohlášení americké federální orgány.

Žaloba vysvětluje podrobně fungování služby a ukládání dat. "Obchodní strategie Mega spiknutí vyžaduje co největší počet stahování, což je v přímém rozporu s koncepcí soukromého ukládání," píše se v ní doslova.

Americké orgány se tak snaží zpochybnit tradiční obhajobu podobných serverů založenou na tvrzení, že pouze poskytují uživatelům prostor a nemohou přímo ovlivnit co na něj uloží. Na výzvu držitelů autorských práv pak většinou závadný obsah mažou.
"Pravdou je, že většina provozu na Mega serverech je legitimní a my tady zůstaneme. Pokud chce průmysl, který chráněný obsah tvoří těžit z naší popularity, rádi s nimi začneme diskutovat. Máme k tomu několik dobrých nápadů. Prosím, ozvěte se," objevilo se krátce před uzavřením na serverech.
Síť webů založil a provozoval Kim Schmitz, známý pod jménem Kim Dotcom. Dříve byl známý jako hacker a byl také stíhán za různé podvody a zločiny v souvislosti s falšováním kreditních karet a zneužíváním důvěrných informací. Nejznámější českou obdobou je server uloz.to. Na rozdíl od něj Megaupload nenabízel přímé vyhledávání obsahu.

Výdělky z předplatného a reklamy

Žalobci to však označili pouze za snahu vyhnout se postihu. Zisk Megaupload z kriminální činnosti měl dosáhnout 175 milionů dolarů - na předplatném vydělali 150 milionů dolarů, z reklamy 25.

Žaloba je postavena i na tvrzení, že Megaupload porušoval americký zákon na ochranu autorských práv na internetu DMCA (Digital Millenium Copyright Act). Provozovatelé serveru se domáhali jeho ochrany, protože poskytovatelé připojení a webových stránek podle něj nejsou přímo odpovědní za obsah a tedy nemohou být žalováni držiteli autorských práv.

SOPA/PIPA

Vyšetřovatelé se ale domnívají, že nesplnili jeho podmínky, protože vědomě vydělávali na pirátském sdílení. Tím se celý spor blíží ke středečním protestům. Kontroverzní návrhy zákonů SOPA/PIPA totiž mimo jiné zavádí právě odpovědnost provozovatelů za obsah na jejich stránkách. Je tak možné, že se americké úřady pokusí precedenčně prolomit stávající obranu ve chvíli, kdy se zdá, že nová úprava narazila na téměř nepřekonatelný odpor, mimo jiné i z Bílého domu.

V systému anglo-amerického práva jsou rozhodnutí soudů a jejich výklad zákonů závazná v obdobných případech. Konečnou platnost má pak rozhodnutí Nejvyššího soudu USA. Jelikož byla žaloba podána k federálnímu soudu ve Virginii, je možné, že se před ním za nějakou dobu objeví.

ZABLOKOVANÉ STRÁNKY
Megaupload.com, Megavideo.com, Megaclick.com, Megaworld.com, Megalive.com, Megapix.com, Megacar.com, Megafund.com, Megakey.com, Megaking.com, Megahelp.com, Megagogo.com, Megamovie.com, Megaporn.com, Megabackup.com, Megapay.com, Megabox.com, Megabest.com