Granátová jablka pomáhají léčit aterosklerózu

16.01.2014 14:45

E15: Široce uznávaný antioxidant a symbol spravedlnosti v Judaismu, granátové jablko, má kromě osvěžující chuti také blahodárný vliv na oběhovou soustavu. Tvrdí to alespoň nedávná studie profesora Michaela Avirama z Izraelského technologického institutu Technion.

Aviramův výzkum prokázal, že pokud pacienti s vysokou hladinou cholesterolu konzumují granátová jablka a souběžně jim je podávána nízká dávka statinů, tedy běžně užívaných léčiv snižujících hladinu cholesterolu v krvi, dochází u nich nejen ke snížení hladiny cholesterolu, ale také ke zjevnému zpomalení nebo dokonce utlumení postupu kornatění tepen a oxidace cholesterolu.

Statiny samotné totiž nejsou schopny zabránit postupnému ukládání tukových látek do stěn tepny a vzniku takzvaných arterómů – a právě v tomto okamžiku nečekaně dobře „zasahuje“ granátové jablko, respektive koncentráty jeho šťávy.

„V naší poslední studii jsme přišli na to, že podáváním fytosterolů je možné, obdobně jako při užívání statinů, efektivně snižovat hladiny cholesterolu v krvi, nicméně při chemické reakci s cholesterolem dochází k intenzívní oxidaci,“ vysvětlil Aviram pro server NoCamels.com.

K léčebným účelům by proto bylo nutné podávat dodatečnou dávku antioxidantů. Granátové jablko v sobě nicméně obsahuje kombinace obou látek a je tak ideálním doplňkem stravy.

Autor článku: Marek Schwarzmann
Více na: https://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/granatova-jablka-pomahaji-lecit-aterosklerozu-1053069#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/granatova-jablka-pomahaji-lecit-aterosklerozu-1053069#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink