Houba, která zničí polyuretan

15.02.2012 14:08

21.stoleti: Polyuretan je umělý polymer, který má velice všestranné využití a vyrábí se proto po celém světě v obrovském množství. Až donedávna měl však jednu nevýhodu: neexistoval žádný živý organismus (houba či bakterie), který by jej dokázal v přírodě rozložit. Studenti z Yaleovy univerzity však nedávno objevili v Amazonii houbu, která nejenže umí polyuretan rozložit, ale zvládne to i bez přístupu kyslíku.

Polyuretan,  který v podobě nejrůznějších pěn nachází řadu aplikací zejména ve stavebnictví (mimo jiné např. jako molitan), není možné zlikvidovat jinak, než spálením. Tím se však uvolňuje do atmosféry řada škodlivých látek v čele s jedovatým oxidem uhelnatým. Druh houby, nazvaný Pestalotiopsis microspora, si s ním však dokáže poradit. Výhodou houby je jednak to, že se dokáže krmit pouze polyuretanem, dále však i to, že to zvládne zcela bez přístupu vzduchu. Vhodné využití proto může nalézt při nejrůznějších bioremediacích, kde je třeba vyčistit i špatně přístupná místa.

Houba byla byl popsána ze vzorků, které z terénní expedice do Amazonie přivezli studenti Yaleovy univerzity vedení prof. molekulární biochemie Scottem Strobelem. Její objev je krásným příkladem, jak moc mohou lidé profitovat z podrobného průzkumu života na Zemi.