Humanitární příměří v Gaze netrvalo ani hodinu

21.07.2014 13:12

CT24: Jeruzalém – Izraelská armáda vystupňovala pozemní ofenzívu v palestinském Pásmu Gazy. Při ranním a večerním ostřelování města Gazy raketami a granáty zemřelo v těžce zasažené čtvrti Šadžajá 70 Palestinců. Celkem se počet palestinských obětí vyšplhal na stovku. Při bojích bylo zabito také 13 izraelských vojáků. Izrael a Palestina se následně dohodly na dvouhodinovém humanitárním příměří, které mělo umožnit transport mrtvých a zraněných ze Šadžaji, po necelé hodině bylo ale porušeno. Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyhlásil třídenní státní smutek a žádá o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Příměří, které zprostředkoval Mezinárodní výbor Červeného kříže, začalo platit od 12:30. Přistoupil na ně Izrael i vedení hnutí Hamas, zakrátko ale byl klid zbraní porušen. Podle mluvčí izraelské armády začali bojovníci Hamasu střílet na izraelské vojáky, kteří pak palbu opětovali.

Izraelská armáda uvádí, že v Pásmu Gazy především ničí tunely, které palestinští radikálové používají k pronikání do Izraele, a také odpalovací zařízení, jimiž ostřelují izraelské území. Od začátku pozemní operace bylo z Pásma Gazy vypáleno nejméně 135 raket. V dnešním ranním prohlášením armáda napsala, že posily se zapojí do "boje proti terorismu v Pásmu Gazy, aby zajistily Izraelcům bezpečný život".

Od dnešní noci přibyly nejméně čtyři stovky zraněných. Podle očitých svědků jsou všechny nemocnice přeplněné a potýkají se s nedostatkem materiálu a léků. Dnešní útok z izraelské strany je co se týče obětí jedním z nejkrvavějších dnů od začátku operace. Zahraniční média dokonce hovoří o "krvavé neděli".

Z města Gaza a okolí se teď snaží před ofenzívou, do níž se zapojily i tanky, uprchnout stovky až tisíce lidí. Směrem do vnitrozemí míří celé rodiny, některé pěšky, jiné v plně naložených automobilech. Nouzová obydlí ve školách a dalších objektech už vyhledalo asi 63 000 lidí, oznámil Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě.

Liga arabských států (LAS) označila dnešní izraelské ostřelování palestinského města Gazy za válečný zločin na palestinských civilistech. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu krátce po útoku řekl, že izraelská armáda se zaměřuje na vojenské cíle a lituje civilních palestinských obětí. Obvinil přitom hnutí Hamas, že využívá obyvatel Gazy jako "lidských štítů".

Na večerní tiskové konferenci pak Netanjahu ujistil novináře, že izraelská "komplexní, intenzivní a hloubková" operace v Pásmu Gazy má silnou podporu mezinárodního společenství. Přítomný ministr obrany Moše Jaalon naznačil, že izraelská ofenziva bude rychle ukončena. "Myslím, že většina tunelů bude zničena do dvou, tří dnů," řekl Jaalon.

Výzvy k příměří stále neúspěšné

Do války se už stihly zamotat mocenské ambice regionálních hráčů. Zatímco Egypt tlačí na Gazu, aby přijala jeho návrh, Turecko a Katar se snaží vliv Káhiry oslabit. A západní diplomatická snaha o zastavení bojů mezi židovským státem a radikálním hnutím Hamas selhala. Po jednání s izraelským premiérem Netanjahuem to oznámil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. "Bohužel mohu říci, že výzvy k příměří nebyly vyslyšeny, a naopak je tu riziko dalšího zvyšování počtu civilních obětí, což nás znepokojuje," řekl Fabius.

Dnes se pokusí dojednat příměří generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V Katarské metropoli Dauhá se sejde s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Podle zdroje z Abbásova okruhu, který citovala agentura AFP, se má palestinský lídr večer setkat v Dauhá také s exilovým vůdcem Hamasu Chálidem Mišalem.

"Šance, že se v nejbližších dnech podaří vyjednat příměří, jsou poměrně nízké. Zastavení bojů v tuto chvíli není krátkodobým zájmem ani jedné ze stran. Na jedné straně je Hamas, který je do značné míry frustrovaný tím, že dva týdny raketových útoků nedokázaly zabít víc než tři Izraelce. Na druhé straně Izrael, který nechce, aby tunely zůstaly i nadále hrozbou pro oblasti podél Pásma Gazy," myslí si blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Kvůli konfliktu v Gaze vyšly do ulic tisíce lidí ve Vídni. Vyjadřovaly svůj nesouhlas s izraelskou ofenzivou. Demonstrace byla klidná, několik lidí ale zkolabovalo kvůli vysokým teplotám. Byl tam totiž velký počet muslimů, kteří dodržují pravidla probíhajícího postního měsíce ramadánu. Od východu do západu slunce nejedí a nepijí.