Irák žádá svět o pomoc v boji s radikály, Němci vyzbrojí Kurdy

20.08.2014 13:36

CT24: Bagdád - Kurdští ministři ukončili bojkot a vrátili se do irácké vlády. Oznámil to ministr zahraničí Hošjar Zibarí. Politici kabinet opustili v červenci na protest proti vládě dosluhujícího premiéra Málikího. Irácká diplomacie nyní žádá mezinárodní společenství o pomoc v boji se skupinou Islámský stát (IS). Ta je podle ní hrozbou nejen pro irácké menšiny, ale i pro celý vět. Německá vláda je prý připravena Kurdy vyzbrojit. Pomáhají jim už USA a Francie.

IS obléhá mimo jiné město Amirlí, které leží v blízkosti Kirkúku a žije tam asi 15 tisíc členů turkmenské menšiny. Radikálové je obklíčili před dvěma měsíci. Jeden z poslanců iráckého parlamentu řekl, že obyvatelstvo požádalo armádu o pomoc. Vojsko prý letecky dodalo městu zbraně a další zásoby. Občané se proti IS zatím brání sami, ale mnoho dětí onemocnělo a lidé chtějí, aby proti IS zakročila armáda. 

Kurdové ukončili bojkot vládních záležitostí
   
"Jsem zpět v Bagdádu," citovala agentura Reuters ministra zahraničí Zibarího. Kurdové bojkotovali práce všech ústředních institucí. Málikímu totiž připisovali odpovědnost za krizi s 
islamisty. Ti obsazují sever Iráku od června a začali ohrožovat i autonomní Kurdistán. Málikí sice usiloval po dubnových volbách o třetí mandát předsedy vlády, ale pod tlakem kritiky nakonec oznámil rezignaci. Sestavením vlády byl pověřen jeho stranický kolega Hajdar Abádí. 

Zibarí se dnes se žádostí o pomoc v boji proti IS obrátil na celý svět. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier poté oznámil, že Německo je připraveno dodat "co nejrychleji" zbraně Kurdům. "Chceme tím posílit jejich schopnost sebeobrany," řekl ministr na tiskové konferenci. Německo zjišťuje, co přesně Kurdové potřebují, a o dodávce rozhodne do týdne. Okamžitě prý budou zaslány helmy a ochranné vesty. "Británie, Itálie a Francie už se rozhodly zbraně poslat a my jsem připraveni učinit totéž," sdělil Steinmeier. Zbrojní dodávky pro Kurdy chystá také Česká republika. Půjde nejspíš o lehké ruční zbraně a munici a do Iráku by se mohly dostat koncem srpna. 
 
Francie ohlásila, že se chystá svolat mezinárodní konferenci, na níž je podle ní třeba vyjednat společný postup proti IS. K vyzbrojování Kurdů se odhodlaly jako první USA.

Islamisté ovládají části Sýrie a Iráku, kde vyhlásili Islámský chalífát. V posledních dnech ovšem svádějí tvrdé boje jak s iráckou armádou, tak kurdskými milicemi, které mají značnou podporu ze strany Spojených států. Podle všeho teď členové IS popravili amerického žurnalistu Jamese Foleyho a zveřejnili video. Vražda novináře má být jasný vzkaz Americe, aby své z irácké oblohy stáhla své stíhačky a přestala Kurdům dodávat zbraně (více o popravě novináře).