Izrael naplno obnovil bombardování Gazy, zemřelo 11 lidí

16.07.2014 14:56

CT24: Jeruzalém - Izrael ráno naplno obnovil bombardování pásma Gazy. Letectvo se zaměřilo na sídla předních představitelů palestinského hnutí Hamas. Při náletech zemřelo nejmíně 11 lidí. Židovský stát k náletům přistoupil poté, co včerejší raketový útok z Gazy nepřežil izraelský občan. Je to vůbec první civilní oběť palestinského ostřelování v nejnovější vlně blízkovýchodního konfliktu. Izrael dnes vyzval tisíce Palestinců, aby opustily své domovy ve východní a severní části Pásma.

Raketové útoky přicházejí den poté, co se nepodařilo pomocí dohody o příměří navržené Egyptem přesvědčit Hamas, aby ukončil bombardování Izraele. Hamas příměří odmítl a odpálil na Izrael přes 120 raket, jednostranné příměří ukončil i židovský stát.

Izraelská armáda podnikla od půlnoci 75 úderů na cíle v Pásmu Gazy. Při bombardování byl  zničen dům jednoho z předáků Hamasu Mahmúda Zahara. Podle všeho se zde však Zahar nezdržuje. Izrael taky Palestince vyzval, aby opustili své domovy. Izraelské letectvo shazovalo v oblasti, kde žije asisto tisíc lidí, letáky a využilo i nahraných telefonických vzkazů. "Jestliže na výzvu nebudete reagovat, ohrozíte své životy a životy vaší rodiny," zní v nahrávce.

Naplnila se tak slova premiéra Benjamina Netanjahuja o tom, že hodlá přitvrdit. Po skoro dvou stovkách mrtvých Palestinců totiž rakety Hamasu včera poprvé zabily izraelského občana. "Rádi bychom to vyřešili diplomaticky, proto jsme přijali egyptský návrh na příměří. Hamas nám ale nedává jinou možnost než rozšířit a zesílit vojenskou akci," prohlásil Netanjahu.  

Hamas označil návrhy příměří za nepřijatelné

Izrael přitom v prvních hodinách po vyhlášení klidu zbraní na Gazu skutečně neútočil. Hamas o diplomatickém řešení chvílí uvažoval, vzápětí ho ale označil jako nepřijatelné. "Prohlášení Izraele o jednostranném příměří pro nás nic neznamená. My nechceme příměří, ale konec bezpráví páchaného na Palestincích, především v Gaze," reagoval  mluvčí Hamasu Samí Abú Zuhrí.

Návrh na příměří přivítal i svět, který raketové útoky z Gazy odsoudil a vyzval Hamas, aby na klid zbraní přistoupil. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás však oznámil, že se dnes v Káhiře setká s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a zástupci Ligy arabských států a bude s nimi prý jednat o návrhu příměří.