Kalousek: Schválením paskvilu si u komise nešplhnete

16.07.2014 14:11

CT24: Praha – Kritickým projevem předsedy klubu opozičních TOP 09 a Starostů Miroslava Kalouska pokračovala dnes dopoledne mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Kalousek k návrhu služebního zákona mimo jiné přečetl poslancům kritické poznámky Evropské komise k vládní normě, z nichž podle něho vyplývá, že komise přijetím služebního zákona nepodmiňuje čerpání evropských dotací, jak tvrdí vláda. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová je ale přesvědčena, že komise trvá na účinnosti služebního zákona od ledna 2015. Jde podle ní o bariéru pro čerpání peněz z evropských fondů.

  • "Nejde o to, že musíte mít zákon o státní službě do určitého data. To, co komisi zajímá, je fungující státní správa, která řádně spravuje prostředky čerpané z rozpočtů Evropské unie. Komisi je jedno, jak se k fungující státní správě dopracujete, důležitý je výsledek," řekl Kalousek ve sněmovně.

Místopředseda TOP 09 si pak vyžádal hodinovou přestávku na jednání poslaneckého klubu, Ještě před přerušením schůze poslanci schválili návrh koalice umožňující noční jednání.

Rychlost nesmí být na úkor kvality, varuje podle Kalouska EK

Poznámky Evropské komise (EK), jak je přečetl Kalousek, jsou poměrně obsáhlé. Komise sice vítá plánovanou účinnost předlohy od ledna příštího roku, uvádí ale taky, že "rychlost by nikdy neměla být na úkor kvality předpisu". Píše, že do působnosti zákona by měly spadat všechny orgány státní služby bez ohledu na jejich právní postavení a případné výjimky by měly být zdůvodněny.

Jandák a Okamura se shodují s Kalouskem: Vláda by měla zákon přehodnotit

"Jsou zákony rychlé a dobré, jiné nejsou," podpořil Kalouskovu argumentaci Vítězslav Jandák (ČSSD). Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura řekl, že by z Kalouskových poznatků měla vláda okamžitě vyvodit důsledky. "Znamenalo by to, že nás tu někdo měsíce tahá za nos," řekl Okamura na adresu vládní koalice.

Komise se dále zasazuje o to, aby systém odměňování činil veřejnou správu atraktivní pro mladé lidi, a pozastavuje se nad určitou uzavřeností státní správy pro nové zaměstnance. Podotýká také, že výběr všech manažerů na úřadech má být v pravomoci generálního ředitele státní služby, který bude jmenován politicky vládou. Státní tajemníci pak mají jmenovat ostatní vedoucí úředníky. "Takže otázka politického vlivu ve veřejné správě není řešena prostřednictvím zákona, nýbrž kaskádovým efektem," četl z dokumentu Miroslav Kalousek.

Pravicová opozice tvrdí, že koalice chce zákonem "zabetonovat" ve státní správě své lidi. Kalousek dnes dokonce hovořil o "ohrožení demokratického charakteru státu". Pokud koalice "protlačí paskvil", opozice jej, až bude mít sílu, změní, což znamená nestabilitu, dodal. Vláda o normě tvrdí, že státní správu odpolitizuje a zkvalitní.

Opoziční TOP 09 a Starostové a ODS hrozí při schvalování zákona, jenž je nyní ve druhém čtení, obstrukcemi. Kalousek zdůraznil, že nynější hodinová přestávka obstrukcí není.

Služební zákon platí v Česku od roku 2002. Jeho podstatné části ale dosud nenabyly účinnosti. Nynější vládní předloha je celkovou novelou původní normy. Kalousek nabídl koalici jednání o podobě státní služby. "Za předpokladu, že vládní koalice si nebude přát seriózní jednání a nebude si přát dohodu, dovolte, abychom vás upozornili, že nemáte šanci tento zákon schválit," dodal Kalousek. Z opozičních řad už v minulých dnech zaznívalo, že kvůli odmítnutí zákona přikročí i k obstrukcím.