Kalouskova glasnosť

25.01.2012 09:37

Aktuálně: Chceš informace? Zaplať!

Tak nám prý zase podražili, přečetla jsem si minulý týden v Hospodářských novinách. Tentokrát nejde o DPH, jak by se někomu mylně mohlo zdát. Takové zdražování se dotkne všech, měli bychom si asi říkat střední stav, ale cožpak my víme, co to je? Ten pomyslný sebevědomý střední stav existoval za první republiky a nyní ho můžeme potkat v Německu a Rakousku, ale u nás? Je to skupina životem vláčených pracujících středního věku, která se neslyšně propadá na společenské dno. Ministerstvo financí a vlastně i celá vláda tenhle stav pozoruje, ale neví, co s tím .V kase nám totiž zeje díra a pořádná. Zvyšování DPH tak zůstalo ministrovi financí  jako jediná naděje uprostřed rozbouřených vod rozpočtových odhadů. Zemřel mu jediný člen posádky, který ovládal sextant (Eduard Janota). Když nevíš kam pluješ, žádný vítr ti není dost dobrý, říkávali zkušení holandští mořeplavci.
Poslední nadějí státního rozpočtu zůstávají ti nejmenší, to jest zaměstnanci, živnostníci a drobní podnikatelé. Oni jediní ještě platí daně, nestěhují se do daňových rájů a hlavně: Nedostanou daňové odpustky. Ale v kase přece máme prázdno, pokud se nemýlím – kdo tedy odpustky dostává a proč?  A jsme u toho:
Hospodářské noviny, kterým tímto vzdávám hold za intenzivní investigativní práci v minulém roce, se zeptaly, kdo tyto odpustky dostal. Reportéři přišli se zajímavým zjištěním: Ministr Kalousek si účtuje za informace o vlastní práci čtyřikrát více, než jeho předchůdci. Zdražování není jen politický výsledek ministerské práce, je to pracovní styl.
Za svou statečnou práci na prosazení Zákona o svobodném přístupu k informacím by měl dostat Oldřich Kužílek už dávno metál. Současné úřady se brání užití tohoto zákona tak úporně, že by z toho zbylo materiálu  na divadelní hru OBCHÁZENÍ. Češi jsou národ velice tolerantní, na jejich zádech by se dalo dříví štípat. Ale jednou za padesát let v nich něco bouchne jako kamna. Doporučovala bych ministru financí nepokoušet tlak v komíně a začít jednat ukázněně. Situace není na tento druh demonstrace síly ani trochu vhodná.
Alexandra Alvarová