Když lidé padali z nebe

21.07.2014 13:10

CT24: Křídlo zničeného malajského Boeingu ční z pole jako bizarní plachetnice. Mezi slunečnicemi po pádu odpočívají pytle s nedoručenou poštou, dětské hračky, kusy letadla. A někde i ostatky cestujících. "Lidé tu prostě padali z nebe," vypráví obyvatelka vesničky Rozsypnoje televizním štábům. Je unavená, mluví jako mechanická panenka. Jejím sousedům spadla mrtvola přímo do domu. 

Rozsypnoje leží zhruba osm kilometrů od místa, kam dopadla největší část letadla. Kusy sestřeleného stroje i cestujících se rozlétly po polích, cestách a haldách, které připomínají, že jde o drsný, chudý hornický kraj. Muž s podlitýma očima je opilý již v poledne. "Sbírali jsme mrtvoly z polí, ale nebylo je kam dát. Kde jsou všichni?" opakuje. Tvrdí také, že ukrajinská letadla krouží nad místem havárie a dokonce bombardují vesnice. Nic takového média ani úřady nepotvrdily.

Polemi procházejí horníci z okolních vesnic. Tu a tam přinesou tašky a batohy hrstce zcela vyčerpaných záchranářů, kteří pracují přímo na místě, kde je nejvíc trosek. Jen Bůh a oni vědí, zda mužům v uniformách přinesli vše. Východní Ukrajina je drsný kraj i v dobách míru.

Mezi Doněckem a ruskou hranicí je totiž válka. Vcelku tichá, o to však urputnější a nevyzpytatelnější. Panuje tu bezvládí. Doněckou radnici – a s ní i většinu stejnojmenné oblasti – ovládli muži v maskovacích uniformách. Tvrdí, že jsou Rusové a nechtějí žít v jedné zemi s Ukrajinci, které po nedávné revoluci obvykle nazývají "fašisty". Se zbraněmi si očividně rozumí, vlastní zem však dobře řídit nedokáží. "Jsou mezi nimi místní, kteří vycítili šanci stát se rázem důležitými. Přišli také venkované, ale i vojáci z Ruska. Někteří jako dobrovolníci, jiní zkrátka za plat. Dorazili ozbrojenci z Čečenska i Abcházie," říká právník a místní rodák Alexandr.

Unavení, potem zborcení záchranáři mě z místa nehody vyhnali, neboť jsem je vyfotografoval. Nemám jim to za zlé: v posledních dnech mnoho nenaspali. V neděli se na ně přijeli podívat pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) - v klimatizovaných džípech. Měli by tu zůstat. Je pravděpodobné, že civilní letoun z bezmála třemi stovkami cestujících sestřelili proruští separatisté. Pozůstalé po cestujících, obyčejných lidech, však politika nezajímá. Chtějí mrtvé doma, byť na ukrajinských polích je klid až posvátný…