Kyjev: Podle svědků vjely do Luhansku ruské bojové vozy

20.08.2014 13:33

CT24: Kyjev - Ve východoukrajinském Luhansku se v noci objevila kolona 150 těžkých bojových vozidel doprovázená více než tisícovkou ozbrojenců. Vše prý nasvědčuje tomu, že jde o kolonu původem z Ruska. Informaci přinesly ukrajinské zpravodajské zdroje s odvoláním na očité svědky. Stejné tvrzení zaznělo i od mluvčího ukrajinské protipovstalecké operace. Luhansk už je skoro tři týdny bez vody a elektřiny, armádě se ho nedaří dobýt. Ukrajinský velvyslanec v USA Olexander Motsyk prohlásil, že by Evropa a USA měly uvalit na Rusko tvrdší sankce, aby Kreml přestal podporovat separatisty.

Velitel ukrajinských armádních operací v Luhanské oblasti Ihor Vorončenko redakci zpravodajského serveru Cenzor řekl, že kolona je ruská a zbrojenci jsou prý oblečeni v ruských uniformách bez hodnostního označení. 

Kolona prý pronikla na ukrajinské území už před třemi dny. Součástí konvoje jsou tahače s raketovými systémy Grad. Vojáků, které Vorončenko označil za příslušníky ruské armády, je kolem 1 200. 

Nepotvrzené informace o přesunech kolony se v minulých dnech objevily na Twitteru. Spatřena byla údajně v obci Mykolajivka na východ od Luhansku směrem k ruským hranicím a rovněž u obce Ščasťa na sever od města. Nyní se údajně konvoj nachází na jedné z ulic východně od centra Luhansku. "Podle některých zpráv kolona prorazila i přes ukrajinské kontrolní posty," uvedl Tomáš Vlach, koordinátor z organizace Člověk v tísni.

Rusko dodávky zbraní a posil východoukrajinským povstalcům popírá. Vůdce doněckých vzbouřenců Alexandr Zacharčenko v úterý prohlásil, že těžká bojová technika, která se dostala do rukou separatistů, je bojová kořist zabavená v ukrajinských armádních skladech.

Kreml zatím informaci o ruské koloně nijak nekomentoval. "Tady v Moskvě nebývá zvykem, že by Kreml nebo Medvěděvův kabinet reagovaly okamžitě," řekl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Ukrajinský velvyslanec volá po tvrdších sankcích vůči Rusku

Západ uvalil nedávno na Rusko hospodářské sankce, které zasáhly řadu ruských firem a desítky jednotlivců. Podle ukrajinského velvyslance Motsyka je ale třeba přitvrdit, a to i v případě, že by došlo na omezení vývozu energií, na němž jsou Ukrajina a další evropské země značně závislé. "Ano, jde, tam o určitou oběť, ale je to oběť ve jménu míru a stability v Evropě," konstatoval ve Washingtonu velvyslanec. 

Poslední vlna sankcí podle Motsyka situaci nezměnila – Rusové dál pomáhají separatistům. Proto je podle něj třeba, aby přišla nová vlna opatření, která zasáhnou Moskvu v životně důležitých oblastech. Rusko na poslední vlnu sankcí reagovalo zákazem dovozu řady potravin ze Západu.

Situace v Luhansku je kritická, Ukrajinci prý dobyli Ilovajsk

Ukrajinské armádě se podle Vlacha stále nedaří Luhansk dobýt. Pronikla už sice včera do centra, musela ale rychle ustoupit. "Trpí tím hlavně místní obyvatelé, kteří se nemohou z města dostat. Před dvěma dny takový pokus skončil tragicky, když se kolona stala terčem palby z raketometů. Podle dosavadních zpráv zemřelo 17 lidí. Situace ve městě je kritická, chybí prakticky všechno a pomoc, jak z ruské, tak z ukrajinské strany je prakticky nemožné do města dostat," podotkl Vlach.

Velení ukrajinské Národní gardy mezitím v Kyjevě oznámilo, že dobrovolnické oddíly spolu s vojáky ukrajinské armády obsadily strategicky významné město Ilovajsk, které leží asi 50 kilometrů východně od Doněcku. Povstalecká agentura Novorossija boje v Ilovajsku potvrdila, vojáci jsou ale prý jen na jižním a východním okraji města. Podle agentury Interfax je město pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil a dobrovolnických oddílů Donbas, Dněpr a Azov. 

V Doněcku podle armádního velení zahynulo za posledních 24 hodin 34 civilistů. Další desítky byly zraněny. Celkem od března zemřelo v oblasti 951 lidí a 1748 jich bylo zraněno, uvedl mluvčí s odvoláním na informace doněckých zdravotníků.

Kolona s humanitární pomocí z Ruska stále stojí
   
Vedoucí představitelé samozvané Doněcké lidové republiky podle Interfaxu ohlásili příjezd předsunuté mise Mezinárodního výboru Červeného Kříže (MVČK) do Doněcku. "Ubytovali se v hotelu a dostali ochranu. Během dne budou jednat s vedením republiky," řekl Interfaxu "vicepremiér" povstalecké vlády Andrej Purgin. Zdůraznil, že povstalecké oddíly jsou připraveny poskytnout bezpečnostní záruky pro kolonu ruských automobilů, které mají do východoukrajinského Luhansku dopravit humanitární pomoc.

"Nejnovější vývoj není pozitivní pro humanitární konvoj, protože to znamená další boje v Luhansku," konstatoval Vlach. Ani záruky nemusí podle něj zajistit, že konvoj skutečně bude moci dorazit na místo. Jak na ukrajinské straně, tak na straně separatistů prý pracují jednotlivé jednotky dost odděleně.

Jedná se o 300 vozidel, celní odbavovací procedura už údajně začala – může to být ovšem záležitost na několik dnů.