Ruské letectvo opakovaně narušilo ukrajinský vzdušný prostor

01.08.2014 13:57

Novinky: Ukrajina si stěžuje, že ruská letadla a vrtulníky za posledních 24 hodin sedmkrát narušily její vzdušný prostor. Uvedli to v pátek podle Ukrajinské pravdy ředitel Střediska pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk a tisková služba protiteroristické operace (ATO) s tím, že podobné případy se opakují každý den. V některých případech pronikly ruské stroje až do hloubky patnácti kilometrů.

„Během posledních několika dnů ruské letectvo nezákonně překročilo státní hranici Ukrajiny a proniklo do hloubky deseti až patnácti kilometrů. Síly ATO to zaznamenaly na radarech i vizuálně,“ stojí v prohlášení tiskového střediska ATO.

„Včera byly zaznamenány lety čtyř bitevních vrtulníků ze strany Ruské federace. A radar zjistil tři vzdušné cíle pohybující se rychlostí 800 km za hodinu,“ dodala tisková zpráva ATO.

Satelitní záběry ruských raketometů střílejících přes ukrajinskou hranici. Vidět jsou kouřové stopy po odpalu raket i krátery.

Satelitní záběry ruských raketometů střílejících přes ukrajinskou hranici. Vidět jsou kouřové stopy po odpalu raket i krátery.

FOTO: ČTK/AP

Když Tymčuk potvrzoval poslední narušení ukrajinského vzdušného prostoru, uvedl: „Jasně registrujeme, že nás drze provokují, dělostřelectvo pálí na území Ukrajiny ze strany sousední vlády. Ale takové akce nezůstanou nepotrestány. Nyní uplatňujeme několik variant protiopatření, která ochladí horké hlavy u našeho severního souseda.“

NATO ve středu potvrdilo, že Rusko posílilo své jednotky u hranic s Ukrajinou. Velitel aliančních sil v Evropě Philip Breedlove sdělil, že je tam nyní „dobře přes 12 000“ příslušníků ruských ozbrojených sil. „Počet operačních útvarů, speciálních jednotek, jednotek protivzdušné obrany, dělostřeleckých jednotek – všechno se to zvyšuje,“ dodal.

Už dříve byly zveřejněny snímky ostřelování Ukrajiny ze strany Ruské federace a informace dokládající přesun zbraní. Ke hranicím s Ukrajinou se mimo jiné přemístily i moderní bitevní vrtulníky Kamov Ka-52.