Lubomír Kovařík z České zbrojovky: Na Slovensku zaměstnáme tři sta lidí

22.05.2014 12:15

E15: Česká zbrojovka vstupuje do slovenského státního podniku VOP Nováky, v němž hodlá zaměstnat až tři sta lidí. Plánuje zabojovat o zakázky na přezbrojení tamních ozbrojených složek a o něco podobného se pokusí taky v Polsku. V rozhovoru pro E15.cz to uvedl generální ředitel České zbrojovky Uherský brod Lubomír Kovařík

Více na: https://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/lubomir-kovarik-z-ceske-zbrojovky-na-slovensku-zamestname-tri-sta-lidi-1085987#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

E15.cz: Na Slovensku vstupujete do státního podniku VOP Nováky. Továrna se zabývá zneškodňováním munice. Znamená to rozšíření činností České zbrojovky?

Ne, v Novákách se budeme věnovat výrobě některých součástek pro naše potřeby. Jdeme tam, protože potřebujeme rozšířit naše výrobní kapacity, ne proto, že bychom chtěli zneškodňovat munici. Tomu jsme se nikdy nevěnovali a neplánujeme to ani v budoucnosti.

E15.cz: Nicméně technika, která v Novákách je, není určena na výrobu zbraní, ale právě na odstraňování starého střeliva, či výbušnin.

Budeme tam přesouvat část našich technologií.

E15.cz: Proč jste se tedy rozhodli pro Nováky?

Místní lidé mají potřebné znalosti s druhem výroby, kterou budeme provádět. Partnerem výroby bude společnost MSM Martin, která má pro druh výroby našich komponentů dobré technické předpoklady. Výhodou je geografická blízkost od České zbrojovky. Nebudeme mít logistické problémy.

E15.cz: V první fázi tam plánujete v nejbližších měsících zaměstnat 80 lidí. Jaký bude stav při plné výrobní kapacitě?

V dlouhodobém horizontu počítáme s tři sta zaměstnanci.

E15.cz: Do jakého času to chcete naplnit?

S plnou výrobní kapacitou počítáme do konce příštího roku.

E15.cz: Na společném setkání vlád Česka a Slovenska v Skalici se ministři obrany dohodli o tom, že se o nákup nových ručních zbraní pro slovenskou armádu postará česká strana. Přirozeně to navádí na možnost, že by mohlo jít o zakázku pro Českou zbrojovku.

Na společném jednání vlád se ministři obrany domluvili jen v rovině memoranda. Pokud vím, jde jen o příslib toho, že Češi pomohou svými zkušenostmi s výběrovým řízením slovenské straně, ne že je přímo dodají. O konkrétní soutěži nic nevím.

E15.cz: Na Slovensku bude armáda a policie nakupovat dvacet tisíc ručních zbraní. Souvisí vaše expanze i s těmito plány?

V minulosti byl na Slovensku vypsaný tendr na přezbrojení Ministerstvem vnitra Slovenské republiky. Pak byl zrušen. Nevím jak je tomu aktuálně.

E15.cz: Zakázka by měla být vypsána do konce roku. Zúčastníte se?

Kdyby se tak stalo, budeme mít samozřejmě zájem.

E15.cz: Státy si však svou bezpečnost chrání tím, že podobné obchody svěřují domácím firmám. Zřejmě byste do toho tedy šli jako součást konsorcia.

Předpokládám, že ano. Na Slovensku máme partnery, ale je o tom předčasné mluvit.

E15.cz: Které ze slovenských firem by mohly připadat v úvahu? Společné projekty máte například se Sitno Holding.

Se Sitno máme spolupráci spíše ve formě strategického rozvoje. Společné výrobní projekty neplánujeme. Případné spolupráce v konsorciu pro zakázku na přezbrojení ozbrojených složek je nyní předčasné řešit.

E15.cz: Další z Vašich expanzivních plánů směřoval do Polska. V továrně Lucznik Radom jste začali vyrábět hlavně pistolí.

S partnerem, společností Lucznik, spolupracujeme dlouhodobě. Již v minulosti jsme se memorandem dohodli na tom, že nám pomohou rozšířit výrobní kapacity. Startem nové výroby došlo jen k zpečetění našich dohod.

E15.cz: Není v plánu i celá zbraň České zbrojovky s označením Made in Poland?

Ne, polský partner nám pomůže pouze rozšířit kapacity stávající výroby. Celé zbraně tam vyrábět neplánujeme.

E15.cz: Vaše plány s Polskem však byly, pokud vím, ambicióznější.

Jistě, z dlouhodobého hlediska bychom kapacity v Polsku rádi rozšířili ještě více. V současnosti je to však limitováno potřebami a představami našeho partnera.

E15.cz: Polská vláda plánuje zbrojit také. Pro své ozbrojené složky plánují nakoupit techniku dohromady za 53 miliard korun. Průnik na polský trh zřejmě souvisí i s touto zakázkou.

Ano, pokud by byla možnost, do tendru se zapojíme. Dostat se k takovým strategickým obchodům s vládou však není snadné. Domácí trh je chráněn a proniknout na něj není jednoduché. Možností je pouze spolupráce v rámci konsorcií. Proto jsme rádi, že jsme projekt s Lucznik Radom rozjeli.

E15.cz : Když se vám podaří přezbrojit českou, slovenskou a alespoň z části i polskou armádu, budete regionálním lídrem. Státy budou závislé na vašem servisu, náhradních dílech.

Díváme se na to samozřejmě i z tohoto úhlu. Zmíněné země jsou geograficky blízko, proto to nebude problém ani pro ně. Bude samozřejmě možné využívat podporu místních podniků.

E15.cz: Zatímco nové projekty ve střední Evropě mají potenciál zasáhnout i do státních tendrů, projekt CZ - Brasil má čistě tržní plány. Snížit cenu vašich výrobků na jihoamerickém trhu.

Je to pravda. V současnosti totiž naše výrobky podléhají placení vysokého cla. To naše zbraně na místním trhu několikanásobně prodražuje, což je velká tržní nevýhoda oproti konkurenci. Když budeme vyrábět v Brazílii, celní povinnost odpadne a dostaneme příležitost rozvíjet se i na brazilském zbrojním trhu, který je jedním z největších na světě.

E15.cz: V jaké fázi se v Brazílii nacházíte?

Momentálně dokončujeme stavební práce na naší továrně. Předpokládáme, že výroba začne během léta nebo na podzim.

E15.cz: Pro E15 jste se již vyjádřili, že v úvodu projektu počítáte s 60 zaměstnanci. Kolik to bude v dlouhodobém horizontu?

Při naplnění našich představ bychom tam mohli nabrat až dvě stě lidí.

E15.cz: V budoucnu tak budete mít dceřiné společnosti v USA, Brazílii, Polsku i na Slovensku. Která z nich má podle Vás největší potenciál?

Všechny. Z hlediska obratu je na tom nejlíp americká dceřiná společnost. Je to ale ovlivněno tím, že je již na trhu etablovaná. Funguje dvanáct let.

E15.cz: Nezamýšleli jste se i nad výrobou jiné techniky jako ručních zbraní?

Ne. Česká zbrojovka má bohatou historii a tradici ve výrobě ručních zbraní. Chceme tedy pokračovat v tom, co víme a kde máme nejlepší knowhow.

Autor článku: Tomáš Lemešani
Více na: https://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/lubomir-kovarik-z-ceske-zbrojovky-na-slovensku-zamestname-tri-sta-lidi-1085987#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/lubomir-kovarik-z-ceske-zbrojovky-na-slovensku-zamestname-tri-sta-lidi-1085987#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/lubomir-kovarik-z-ceske-zbrojovky-na-slovensku-zamestname-tri-sta-lidi-1085987#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink