Ministerstvo navrhuje zmrazit platy politiků na další čtyři roky

21.07.2014 13:23

CT24: Praha – Politici a ústavní soudci si možná až do konce roku 2018 platově nepolepší. Vláda dnes dostane na stůl návrh ministerstva práce a sociálních věcí, podle něhož by se základna pro výpočet platů ústavních činitelů zvýšila jen o 517 korun. V následujících čtyřech letech by tak činila 52 248 korun. Bez změny zákona by si však mohli politici na svoje výplatní pásky připsat klidně i desítky tisíc. Jednání kabinetu se vůbec poprvé zúčastní prezident Miloš Zeman, s ministry chce mluvit hlavně o ekonomické diplomacii.

Platy poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta, soudců, státních zástupců a členů některých rad by mohly až do konce roku 2018 zůstat téměř zmrazené. Ministerstvo práce vládě navrhlo, aby se jejich valorizace od příštího roku neřídila pravidly, která platila před zahájením úsporných škrtů minulých pravicových vlád. Právě podle starého vzorce měly být platy ústavních činitelů znovu nastaveny, a to už od ledna.

"V době, kdy teprve pomalu pomíjejí důsledky celosvětové ekonomické krize a česká ekonomika se pozvolna oživuje, je plné obnovení valorizačního mechanismu platů představitelů státní moci před veřejností neobhajitelné," uvedli autoři návrhu.

Platy ústavních činitelů se stanovují jako součin platové základny a příslušného koeficientu podle funkce. Základna by se měla rovnat 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý rok. Od roku 2011 ji ale omezily škrty tehdejší Nečasovy vlády. V současné době tedy činí 51 731 korun (bez úpravy pravidel by byla 64 496 korun).

Úsporné opatření mělo trvat jen do konce letošního roku. Sobotkova vláda ovšem koncem května ministryni práce Michaele Marksové (ČSSD) nařídila, aby přišla s jiným řešením. Podle jejího návrhu by se platová základna měla zvednout jen o jedno procento, tedy o 517 korun. Po příští čtyři roky by tak měla činit 52 248 korun. Poslanec bez placených funkcí nebo začínající soudce okresního soudu si tak přilepší o necelých šest stovek. Předseda vlády či šéf vrchního soudu asi o 1 500 korun.

Znovu se bude rozhodovat až po příštích volbách

Pokud by navrhovaná novela neprošla, růst platů ústavních činitelů bude skokový, jak upozornili autoři předlohy. Platová základna se totiž zvýší o téměř 26 procent na více než 65 000. Takové přilepšení by si ze státního rozpočtu vyžádalo 118,6 milionu korun. K zaplacení jednoprocentního růstu však bude stačit 4,6 milionu korun.

"Máme tady nějakou inflaci, takže si myslím, že to jedno procento, jakkoli je symbolické, tak je správné," nechal se slyšet premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Se zvýšením platů o jedno procento souhlasí i ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Příští parlamentní volby by se měly konat na podzim 2017. Ministerstvo práce proto navrhuje, aby platové opatření, jež se dotkne více než 4 000 lidí, trvalo do konce roku 2018. Odměňování by tak znovu řešil až následující kabinet.