Na Saturnu a Jupiteru "prší" velké diamanty, tvrdí vědci

15.10.2013 11:07

CT24: Washington - Američtí vědci zjistili, že na planetu Jupiter a Saturn mohou "pršet" diamanty velké jako klenoty, které nosí hvězdy stříbrného plátna. Podle vědců na to ukazují nová atmosférická data, píše server BBC News. Gigantické bouře s blesky totiž přeměňují metan na saze (uhlík). Ten posléze při pádu ztvrdne. Tak vznikají kousky grafitu a poté i diamantu. "Diamantové kroupy" se ale nakonec roztečou v horkých jádrech planet.

Největší diamanty by měly v průměru asi centimetr. "Šlo by o velikost, která se dá použít třeba v prstenu," prohlásil doktor Kevin Baines z University of Wisconsin-Madison. Dodal, že takovou velikost by ocenila i filmová herečka Elizabeth Taylorová.

 

"Na Saturnu ročně vznikne tisíc tun diamantů," konstatoval vědec. Lidé se ho prý ptají, jak je možné něco takového zjistit, když se na místo nemůže podívat a jev osobně pozorovat. "Jde o chemii. Jsme si tím prakticky jistí," poznamenal Baines.

Teorie byla zatím představena jen na konferenci

Baines představil své nepublikované poznatky na výročním zasedání Divize pro planetární vědy Americké astronomické společnosti v Denveru. Spoluautorkou teorie je Mona Delitsky. Vědci analyzovali tlak a teplotu i to, jak se uhlík chová v různých podmínkách.

Zatím se předpokládalo, že se diamanty nacházejí pouze na Uranu a Neptunu. Také Baines si to myslí. "Diamanty nejsou na Saturnu a Jupiteru trvale, ale nacházejí se na Uranu a Neptunu, jejichž jádra jsou chladnější," domnívá se Baines.

Vědci oslovení BBC teorii neodsoudili, výsledky bude ale nutné ještě přezkoumat. "Myšlenka, že existuje určitá část atmosféry Jupiteru a Saturnu, v níž bude uhlík stabilní jako diamant, je racionální," uvedl profesor Raymond Jeanloz, člen týmu, který jako první předpověděl, že se diamanty nacházejí na Uranu a Neptunu. Poukázal přitom na ohromnou velikost planet a množství uhlíku, jež se na planetě může nacházet.