Nehodu Lopraisovy tatry na Dakaru zavinil mechanik. Usnul za volantem

11.01.2012 12:31

Novinky: Česká posádka Tatry v čele s Alešem Lopraisem měla na 374. kilometru 9. etapy Rallye Dakar nehodu a etapu nedokončila. Na místě havárie zasahoval vrtulník, posádka se podrobila lékařskému vyšetření a v soutěži den po prvním etapovém vítězství v tomto ročníku skončila. Nehodu zavinil mechanik Petr Almáši, jenž v inkriminovaný moment tatru řídil a přemohl ho mikrospánek.
Šance Aleše Lopraise na úspěch v Rallye Dakar zhasly po úterní nehodě na nejdelším měřeném úseku celé soutěže. Zhruba sto kilometrů před cílem v chilském Iqique měla česká Tatra Jamal podle webu soutěže havárii, která pro ni znamená odstoupení z průběžně druhého místa v kategorii kamiónů.

K incidentu došlo podle Lopraisova webu na asfaltovém úseku, který sloužil jako přejezd mezi dvěma kontrolními body speciálky. Ještě na předposledním mezičase sváděl Loprais bitvu o vedení s lídrem kategorie Nizozemcem de Rooyem a rozdíl mezi nimi byl jen tři minuty.
K dalšímu checkpointu už ale žlutá tatra nedojela... „ Na 374. kilometru etapy jsme bohužel měli fatální nehodu. Na přejezdovém úseku jsem po velmi těžké a vypjaté první části etapy nechal řídit mechanika Petra Almášiho, kterého bohužel přemohl mikrospánek," popsal Loprais nehodu na svém webu.

"Já i navigátor Michal Ernst jsme bohužel také usnuli. Probudil jsem se v momentě, kdy se vůz začal řítit do obrovské rokle. Křičel jsem na Almiho, ale ten nereagoval. Náraz to byl šílený. Okamžitě se utrhla obě přední kola a auto udělalo několik kotrmelců přes přední osu. V okamžiku bylo po všem,“ doplnil český závodník.
Na místě nehody české posádky musel zasahovat vrtulník. „Hlavní bylo dopravit nás všechny k ošetření. Celý transport trval úmorné tři hodiny, na vrtulník jsme čekali přes hodinu. Momentálně jsme v nemocnici v Iquiqe. Mám zlomené dva obratle a Petr má otřes mozku. Michal naštěstí vyvázl bez následků,“ shrnul zdravotní stav všech členů Loprais.

Lopraisova tatra se na Dakaru řítila do propasti.Nehoda Aleše Lopraise na Dakaru.