Německá ekonomika zůstala na místě, obává se Bundesbank

22.07.2014 08:19

CT24: Frankfurt nad Mohanem – Německé hospodářství pravděpodobně přestalo růst. Oznámila to centrální banka Bundesbank, podle které měly na stagnaci německé ekonomiky vliv především geopolitické problémy – ukrajinská krize a napětí na Blízkém východě.

Německý HDP byl na konci letošního druhého čtvrtletí podle Bundesbank zhruba stejně vysoký jako na počátku. Potíže nastaly zejména v květnu. "Průmysl zařadil nižší rychlostní stupeň. Kromě kalendářních vlivů v tom pravděpodobně sehrálo roli také geopolitické napětí," uvedla banka s odkazem zejména na boje na Ukrajině a v Gaze. Upozornila, že sektor služeb na jaře zřejmě pokračoval v růstu. "Sezonně a kalendářně očištěný reálný hrubý domácí produkt zůstal na stejné úrovni jako v prvním čtvrtletí," uvedl centrální německý finanční ústav.

Ekonomická stagnace přišla poté, co v prvním čtvrtletí vzrostl německý HDP o 0,8 procenta. Jednalo se o nejprudší růst za poslední tři roky. Dřívější průzkum agentury Reuters hovořil i ve druhém čtvrtletí o růstu o 0,2 procenta a v následujících čtvrtletích vždy o půl procenta. Průzkum německého institutu ZEW však poukázal na zhoršení investiční nálady, problém by se podle analytiků mohl přenést i do třetího čtvrtletí.

Německé ministerstvo financí je přes známky zpomalování růstu stále přesvědčeno, že se bude ekonomiky vyvíjet příznivě. Poukázalo zejména na dobré podmínky na trhu práce, které by měly podporovat domácí poptávku.