Oba prezidenti souhlasili s dílčími kroky, mírní Kreml optimismus

03.09.2014 12:00

CT24: Moskva – První náznaky přinesly velkou naději. Ukrajinské úřady totiž přišly se zprávou o dohodě Vladimira Putina s Petrem Porošenkem o trvalém příměří na východě Ukrajiny. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale později zmínil, že oba státníci pouze souhlasili s "postupnými kroky které povedou k míru". Tématem dohody prý nebylo příměří, protože mír je záležitost Ukrajiny a tamních separatistů. Ti mezitím vyjádřili vůli jednat.

Kancelář ukrajinského prezidenta v krátkém sdělení bez dalších podrobností oznámila, že se Porošenko a Putin domluvili na trvalém příměří. "Bylo dosaženo vzájemné dohody týkající se kroků, jež umožní nastolení míru," píše se dále v prohlášení.

Agentura RIA Novosti vzápětí citovala Peskova, podle něhož prezidenti jednali o krocích, které by přispěly k uzavření příměří mezi povstalci a ukrajinskou armádou. Rusko technicky ani nemůže příměří uzavřít, protože není účastníkem konfliktu, tvrdí Peskov.

V minulých dnech se na Ukrajině objevila řada důkazů o přímém působení ruských vojsk či techniky. Armáda dokonce několik Rusů na území Ukrajiny zajala a vyslechla. Podle ruských úřadů se ale jednotka na ukrajinském území pohybovala náhodou. Ve většině případů jde prý navíc o dobrovolníky či vojáky, kteří vyjeli na Ukrajinu bojovat při svém volnu a jejich počínání tak ruská strana nemůže kontrolovat. V současnosti se počet ruských ozbrojenců  - zejména s novými boji u Azovského moře - odhaduje na několik tisíc.

Na okraj summitu NATO - Rusko plánuje letecké cvičení na Altaji

Během příštího měsíce Rusko uskuteční v oblasti Altaje rozsáhlé cvičení raketových sil. Zapojit se do něj mají i jednotky zodpovědné za jaderný arzenál, citují ruské agentury tamní ministerstvo obrany. Cvičení se mají zúčastnit asi 4 000 vojáků a 400 jednotek včetně leteckých. Aktuální oznámení o ruském cvičení přišlo těsně před začátkem důležitého summitu NATO ve velšském Cardiffu – právě na něm by západní státy mohly dohodnout zvýšení vojenské účasti na svých východních hranicích. Vojenské manévry se uskuteční v Altajské autonomní republice, která na jihozápadní Sibiři leží u pomezí Kazachstánu, Číny a Mongolska. Přesné datum zatím není známo.

Rusko pořádá vojenské manévry pravidelně, v poslední době ale svět tato cvičení kvůli ukrajinské krizi vnímá velmi citlivě. V srpnu Moskva uskutečnila poblíž hranic s Ukrajinou pětidenní manévry letectva a sil protivzdušné obrany. Západ to kritizoval a uvedl, že cvičení rozhodně nepřispěje ke zklidnění situace na východě Ukrajiny, kde proruští separatisté bojují proti ukrajinské vládě. Kyjev a jeho západní spojenci obviňují Rusko, že na straně povstalců stojí i jeho vojáci; Moskva taková tvrzení opakovaně odmítá.

V posledních dnech přišla z Moskvy zpráva o plánované změně vojenské doktríny jako reakci na větší aktivitu NATO ve své východní části. Doktrínu, kterou chce Kreml revidovat, podepsal bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv v únoru 2010. Již tehdy dokument hovořil o rozšiřování NATO k ruským hranicím jako o hrozbě a odmítal také budování amerického protiraketového deštníku (od plánu Bushovy administrativy ovšem Barack Obama ustoupil). Za další vnější hrozby pro Rusko doktrína například uvádí:

  • použití vojenské síly a rozšiřování vojenských kontingentů na územích států, které mají společnou hranici s Ruskou federací a jejími spojenci
  • územní nároky vůči Ruské federaci i jejím spojencům a zasahování do jejich vnitřních záležitostí
  • rozmisťování zbraní hromadného ničení
  • zvýšení počtu států disponujících jadernými zbraněmi
  • porušování mezinárodních dohod v oblasti zbrojení
  • šíření mezinárodního terorismu