Papež prolomil další tabu. Svolil k blahořečení kněze-marxisty

20.08.2014 08:32

CT24: Vatikán - Papež František po více než 30 letech otevřel cestu k blahořečení salvadorského arcibiskupa, kterou dosud Vatikán považoval za nepřípustné kvůli jeho marxistickým idejím. Papež to řekl novinářům během svého návratu z asijské cesty. Arcibiskup Oscar Romero, který byl zavražděn během mše v roce 1980, byl oponentem tehdejší krajně pravicové vojenské vlády a podporoval levicové povstalce.

"Pro mne je Romero božím člověkem... Neexistují žádné problémy s doktrínou a je velmi důležité, aby bylo (blahořečení) provedeno rychle," prohlásil podle stanice BBC František během letu z Jižní Koreje.

Romero byl významnou postavou v boji proti takzvaným eskadrám smrti, což byly na vládu napojené oddíly likvidující během tehdejší občanské války oponenty vojenského režimu. Stavěl se na stranu (mnohdy krajně) levicových povstalců a vyzýval vládu k ukončení násilností.

Zastřelen byl během mše ve druhém roce salvadorské občanské války. Za vraždu nebyl nikdo potrestán a jménem státu se oficiálně omluvil teprve levicový prezident Mauricio Funes před čtyřmi lety. Podle něj byl arcibiskup obětí útoku lidí krytých tehdejší vládou.

František s Romerem sdílí zásadní postoj, podle kterého by se katolická církev na svět měla dívat očima nejchudších lidí. Blahořečení je prvním krokem na cestě ke svatořečení. Během salvadorské občanské války trvající v letech 1979 až 1992 zemřelo okolo 75 tisíc lidí.