Popularita Le Penové roste, 1. kolo prezidentských voleb by vyhrála

01.08.2014 13:22

CT24: Paříž - Francouzi by nyní v prezidentských volbách volili hlavně šéfku nacionalistické pravicové strany Národní fronta (FN) Marine Le Penovou. První kolo by vyhrála. O nejvyšší post by se utkala s kandidátem tradiční pravice Nicolasem Sarkozym. Současný levicový prezident Francois Hollande stojí na třetím místě, do druhého kola by tedy nepostoupil. Ukázaly to výsledky průzkumu, který provedl institut Ifop pro týdeník Marianne. O výsledcích 2. kola se Ifop nezmiňuje.

V prvním kole by nyní Hollande dostal 17 procent hlasů, zatímco Sarkozy 25 a Le Penová 26 procent. Vládní levice by v současné době podle ankety do druhého kola nepostoupila, i kdyby byl jejím kandidátem jinak oblíbený socialistický premiér Manuel Valls či jeho ministr hospodářství Arnaud Montebourg.
   
Průzkum byl proveden od 21. do 22. července u reprezentativního vzorku 947 francouzských obyvatel, kteří jsou zapsaní na volebních seznamech.

Hollandova popularita na bodu mrazu
   
Socialista Hollande nesplnil očekávání svých voličů a jeho popularita v průzkumech rekordně klesla. Komentáře mu nedávají velkou šanci na zisk druhého pětiletého mandátu ve volbách na jaře 2017. Sarkozy je u pravicových voličů stále oblíbený a prý touží vrátit se do čela Francie, ale jeho ambice ohrožují problémy s justicí kolem financování jeho někdejší předvolební kampaně a dalších kauz.

Le Penové se podařilo od jejího nástupu do čela FN v roce 2011 změnou rétoriky a programu strany přesvědčit mnoho voličů, že se již nejedná o krajně pravicovou stranu, která nemá daleko k neonacismu a antisemitismu. Prezentuje svou formaci jako stranu, která chce hlavně chránit zemi před přistěhovalectvím a také před dopady, které vyplývají z členství země v Evropské unii a z globalizace.

FN zazářila v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Formace v nich získala čtvrtinu hlasů francouzských voličů a Le Penová věří, že může být velmi úspěšná i v prezidentských a parlamentních volbách v roce 2017.