Sněmovna podpořila zdražení cigaret, peníze půjdou na důchody

01.08.2014 13:42

CT24: Praha – Poslanci souhlasili se zvýšením spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret tak nejspíš podraží o tři až čtyři koruny. Změnu zákona o spotřební dani nicméně musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Vláda počítá s tím, že část peněz inkasovaných po zvýšení daně použije na rychlejší valorizaci důchodů.

Stát by měl díky zvýšení spotřební daně získat zhruba 2,8 miliardy korun ročně navíc, tedy 0,23 miliardy korun měsíčně. Novela by měla platit ještě letos. Důvodem zvýšení spotřební daně je slabší kurz koruny po intervencích České národní banky (ČNB), kvůli němuž neplníme sazby stanovené v EU pro spotřební daně. Ty jsou totiž uváděny v eurech.

Evropská směrnice požaduje, aby od příštího roku činila spotřební daň 90 eur na 1 000 kusů cigaret. Slabší koruna by bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že Česko by svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. Část peněz z vyšších daní za cigarety použije vláda od příštího roku na rychlejší růst důchodů.

Kolik přesně získá státní rozpočet díky vyšší dani, ale není jasné. Výpočet totiž nepočítá s předzásobením. Naposledy zvýšil stát spotřební daň na cigarety letos v lednu, asi o dvě koruny na krabičku. Většina cigaret ale podražila až o několik měsíců později, protože trafikanti se jimi mohutně předzásobili – podle odhadů nakoupili koncem roku kuřivo za 20 miliard korun. Předzásobení dokonce ovlivnilo statistiku HDP za poslední čtvrtletí loňského roku (celá zpráva).

"Neočekávám, že by se díky tomuto zvýšení měl trh nějak zásadně změnit. Může ale dojít k tomu, že lidi začnou preferovat levnější značky cigaret," řekl v rozhovoru pro ČT Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank.

Ministerstvo financí proto plánuje, že omezí prodej krabiček se starými kolky nejdéle na tři měsíce. Návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) má podporu celé koalice. "Stát zbytečně přichází na spotřební dani o nemalé finanční prostředky," podpořil návrh i sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka (více zde).

Ceny za krabičku cigaret Sparta Blue
Ceny za krabičku cigaret Sparta Blue

Opozice: Zvýhodňujete dovážené cigarety

S rozhodnutím dolní komory nesouhlasí pravicová opozice. Kabinetu vytýká, že jeho návrh více zdraží dražší cigarety, což podle opozice zvýhodní dovozce před domácím výrobcem. Poslanci včetně Milana Urbana (ČSSD) proto navrhovali zvýšit daň jiným způsobem, například snížením pevné části daně a zvýšením její minimální výše vždy o jeden haléř na cigaretu. To by podle nich sjednotilo zdanění na 3,20 koruny za cigaretu.

Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku"Vysoká cena cigaret daná daní je nejúčinnější prevencí. Zejména děti a mladiství, kteří začínají i mezi deseti a dvanácti lety věku, jsou citliví především na cenu... Mohu jen citovat ekonomické autority včetně Světové banky. Závěry jsou jednoznačné - na tabáku státy prodělávají. U nás jsou odhady kolem 120 miliard ročně..."

Pravicové strany také navrhovaly více danit volně prodejné tabákové listy, které se prý využívají k výrobě cigaret bez spotřební daně. Žádnou z těchto úprav ale sněmovna s ohledem na odmítavý postoj ministra financí nepodpořila. Poslanec Urban na sebe upozornil už minulý týden, když dolní komora musela opakovaně hlasovat a posléze odmítnout jeho návrh na snížení spotřební daně z pohonných hmot.

Stát chce ještě přitvrdit, chystá protikuřácký zákon

Kuřáky nepotká v nejbližší době jen zdražení – měli by se taky připravit na omezení, s nimiž počítá takzvaný protikuřácký zákon. Ten je nyní v připomínkovém řízení, vláda jej hodlá projednat do konce roku. Návrh ministerstva zdravotnictví počítá s tím, že od roku 2016 zmizí popelníky ze všech restaurací. "Zkrátka a dobře – tam, kde se jí, se nekouří," nechal se slyšet šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD). Například opoziční ODS s tím ale nesouhlasí.

Předloha přitom nemluví jen o zákazu v restauracích – chce utnout taky kouření v nemocnicích i jejich venkovních areálech (povolené má být jen na uzavřených psychiatrických odděleních a odděleních pro léčbu závislostí). Dalším místem, kde by kouření mohlo být zakázané, jsou dětská hřiště. Už teď mají tuto pravomoc obce, ministerstvo ale navrhuje, aby byl zákaz celoplošný a bez výjimek.