Ukrajina nevpustí humanitární konvoj s ruským doprovodem

12.08.2014 13:25

CT24: Moskva - Během noci vyjela z Moskevské oblasti kolona asi 280 nákladních automobilů s dvěma tisíci tun humanitárního nákladu pro východní Ukrajinu. Konvoj přitom vypravilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Podle agentury ITAR-TASS vezou nákladní automobily potraviny, léky a zdravotnické potřeby a mobilní elektrické generátory. Ukrajina ale na své území konvoj nepustí, pokud ho budou provázet ruští vojáci. Kolona by do Luhansku měla zamířit v doprovodu mezinárodních pozorovatelů a pod záštitou Červeného kříže - ten pomoc na hranicích převezme a zkontroluje.

Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase by konvoj mohl do oblasti Luhansku a Doněcka dorazit za dva dny, urazí přitom zhruba tisícikilometrovou vzdálenost. Konvoj není doprovázen žádnými dalšími vozidly, zvláště vojenskými, dodal.

Ruskou pomoc budou dle slov ukrajinského vyjednávače, exprezidenta Leonida Kučmy, doprovázet zahraniční pozorovatelé, rozdá se spolu s pomocí od Evropské unie a Spojených států a "ani gram" nemají dostat ozbrojení separatisté.

Leonid Kučma, bývalý prezident Ukrajiny, nyní ukrajinský vyjednávač 

"Kolona pojede pod záštitou Červeného kříže a bude doprovázena zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)… Pomoc potřebují hlavně nemocnice, jesle a školky, internáty a další potřební lidé."

O tom, že Rusko vyšle na Ukrajinu humanitární pomoc, mluvil ruský prezident Vladimir Putin už v pondělí telefonicky s předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Ovšem šéf bruselské exekutivy Moskvu upozornil, že humanitární pomoc nesmí být použita jako zástěrka pro vojenský zásah ruské armády na Ukrajině.

Ovšem šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius varoval, aby ruský konvoj nebyl pláštíkem pro pokus o zavedení ruské stálé přítomnosti u Doněcka a Luhanska, bašt rebelů na východě Ukrajiny. "Musíme být krajně opatrní," nabádal v rozhlasovém rozhovoru ministr. Dodávka pomoci je prý akceptovatelná jedině v případě, že ji povolí Červený kříž a Kyjev: "Tato otázka ale dosud není vyřešena. V takovém případě nelze vjezd povolit."

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova bylo vyslání humanitárního konvoje dohodnuto s ukrajinskou vládou. "Naši humanitární akci, jak všichni doufáme, nebudou naši západní partneři brzdit," dodal. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov později prohlásil, že západní tvrzení o zneužití humanitární mise pro krytí intervence je "absolutně absurdní".

Spolupráce s Červeným křížem

Peskov navíc v dnešním rozhovoru pro list The Financial Times uvedl, že humanitární kolona vstoupí na území Ukrajiny v prostoru dohodnutém s Kyjevem. Misi prý organizuje Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), konvoj je ale čistě ruský. Podle Peskova jde o výlučně humanitární záležitost.

Podle dřívějších zpráv však ukrajinská vláda ruský záměr vyslat na východ země konvoj s pomocí kritizovala. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí uvedl, že kolona může vstoupit na ukrajinské území jen za jasně vymezených podmínek. Jejím organizátorem přitom nemůže být Rusko, ale Červený kříž.

Když americký prezident Barack Obama v pondělí telefonoval s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, nechal se slyšet, že jakýkoli ruský zásah na Ukrajině provedený bez souhlasu Kyjeva by byl nepřijatelným porušením mezinárodního práva.

Vedení Červeného kříže následně vydalo prohlášení, podle kterého je organizace ochotná dodání ruské humanitární pomoci zajistit. Kříž ale žádal, aby mu ruské úřady předaly podrobné informace o objemu a typu pomoci, kterou chce na východ Ukrajiny vyslat. Výbor Červeného kříže dodal ukrajinským a ruským úřadům příslušný dokument, který podmínky humanitární pomoci obsahuje.

Podle ruských úřadů veze kolona na Ukrajinu mimo jiné sto tun cukru, 62 tun dětské výživy a 12 000 spacích pytlů. Úřední zpráva však nepřiblížila, kdy kolona k ukrajinským hranicím přesně dorazí.