Ukrajinská koalice padla, zemi čekají mimořádné volby

24.07.2014 13:25

CT24: Kyjev – Ukrajinské strany UDAR a Svoboda dnes opustily vládnoucí parlamentní koalici. Z parlamentní tribuny to oznámili jejich představitelé Vitalij Kovalčuk a Oleh Ťahnybok. Podle médií jde o první krok k vypsání mimořádných parlamentních voleb, které by se měly konat letos v říjnu. 

Na ukončení podpory vlády se dohodla i skupina nezařazených poslanců. "Proces rozpuštění sněmovny a uspořádání mimořádných parlamentních voleb byl zahájen," citovala ukrajinská média z projevu Kovalčuka, šéfa parlamentní frakce strany UDAR. Jeho slova odsoudil poslanec Serhij Sobolev ze strany Vlast, třetího člena vládní koalice. Rozhodnutí o rozpadu koalice označil za neodpovědný manévr, který může poškodit úsilí vlády o likvidaci proruského povstání na východě země. 

Součástí koalice, která se dostala k moci po únorovém převratu a pádu prezidenta Viktora Janukovyče, bylo kromě stran UDAR, Vlast a Svoboda ještě několik menších poslaneckých skupin a poměrně velký počet nezařazených poslanců. Část z nich po změně režimu přeběhla z dříve vládní Strany regionů. 

Podle ukrajinské ústavy by při absenci vládní většiny mělo být do měsíce rozhodnuto o vyhlášení mimořádných voleb. Prezident Petro Porošenko již dříve oznámil, že by se měly konat koncem října. 

Ukrajinský parlament byl od únorového převratu terčem časté kritiky za to, že část jeho zastupitelů v minulosti aktivně podporovala Janukovyčův režim. Ten je dnes označován za zločinný. Strana Vlast, hlavní část vládní koalice, navrhovala prosadit v jednokomorové sněmovně ještě do voleb řadu reformních zákonů nezbytných pro řešení úkolů přechodného období.