Výrobci zatím inflaci „nevyrobí“

16.07.2014 13:49

PatriaOnline: Jak ukazují poslední čísla o vývoji cen ve výrobní sféře, inflace tam zatím rozhodně nevzniká. Ceny v průmyslu a stavebnictví meziměsíčně stagnují, v zemědělství a ve službách dokonce klesají.

V meziročním vyjádření je levněji i v průmyslu (o 0,2 %), a to především zásluhou zlevněné energie a těžby. Pro spotřebitele je jistě pozitivní zprávou, že nezdražují ani výrobky potravinářského průmyslu. Dražší jsou v tuto chvíli pouze pohonné hmoty, jejichž ceny reagovaly na nedávné napětí na světových komoditních trzích, a vedle toho i dopravní prostředky. 
Zvyšování cen u dopravních prostředků jde zřejmě na vrub devalvaci, která zdražila dovoz součástek a dílů pro vozidla vyráběná v tuzemsku. Není totiž žádným tajemstvím, že právě automobilový průmysl patří mezi dovozně náročnější odvětví. 
S lehkým odrazem stavebnictví ode dna a rovněž „díky“ devalvaci se zvyšovaly ceny ve stavebnictví, ať už šlo o samotné práce nebo používané materiály. Přesto nejde o žádný dramatický pohyb vzhůru. Prostor ke zvyšování cen totiž vzhledem k přetrvávající slabé poptávce není v blízké době ještě pravděpodobný. 
Celkově se dá říct, že inflační tlaky z výroby – tedy na nákladové straně ekonomiky – jsou stále ještě citelně utlumené.

Autor: Petr Dufek, ČSOB