Yardeni: Vstupujeme do poslední „euforické“ fáze býčího trhu

16.07.2014 13:44

PatriaOnline: Antonio Vivaldi složil v roce 1725 „Čtvero ročních období“. Každá část vyvolává představu jednoho období. Například zima je prodchnutá vysokými tóny evokujícími mrznoucí déšť. Léto zní zase jako bouře. V investičním světě je jedním z největších mistrů John Templeton. Podle něj prochází býčí trh také čtyřmi fázemi: Pesimismem, skepticismem, optimismem a euforií. Můj přítel Laszlo Birinyi rovněž hovoří o čtyřech fázích: Váhavosti, trávení, přijmutí a bujarosti. 

Ve které fázi býčího trhu se nacházíme nyní? Podle mého názoru se u indexuS&P 500 přesouváme z třetí do čtvrté. První fáze začala v březnu 2009 a skončila po největší korekci tohoto býčího trhu v dubnu 2011. Druhá fáze zahrnovala tři menší korekce, z nichž poslední končila v červnu 2012. Třetí fáze korekce neměla a pravděpodobně končí nyní. Možná se tak stalo na dně „vnitřní korekce“, která nastala 8. května. Popsané čtyři fáze shrnuje první graf: 
sou 1

Druhý graf ukazuje, jak se během popsaných čtyř fází měnilo PE indexu S&P500. Na počátku první fáze došlo k prudkému růstu valuace, poté valuace klesala až do první poloviny fáze druhé. Následně už PE rostlo až na současnou hodnotu 15,7. Ta se nachází i nad maximy roku 2009:
sou 2

Zdroj: Blog Eda Yardeniho