Zemědělci: Brambor bude letos víc – a zlevní

16.07.2014 14:27

CT24: Praha – Po loňském nárůstu ceny brambor až na dvacet korun za kilogram se dá letos očekávat jejich zlevnění, a to zejména díky lepší úrodě. Pěstitelé to oznámili na setkání Ústředního bramborářského svazu. Hlavní sklizeň začne ve druhé polovině prázdnin.

Průměrný Čech sní za rok 60 kilogramů brambor a jejich tuzemská produkce pokrývá víc než 20 tisíc hektarů půdy. Tradičně nejsilnější bramborářskou oblastí je Vysočina. Kilogram brambor z letošní sklizně by potom podle prvních odhadů měl být o dvě koruny levnější než ze sklizně loňské, která cenu vyhnala až ke dvaceti korunám.

"Loňský rok byl až extrémní. V celé Evropě byla cena vysoká z důvodu nižší produkce i méně osázených ploch," potvrzuje tajemník bramborářského svazu Josef Králíček. Letošní rok se podle pěstitelů řadí k těm průměrným, již nyní mohou zákazníci kupovat rané brambory. Kilo se dá v kamenných obchodech pořídit zhruba za třináct korun, u stánkařů i o pět korun levněji.

Každý rok také šlechtitelé brambor přichází s novinkami. Dají se tak pořídit třeba brambory s fialovou dužinou nebo speciální k přípravě hranolek či do mikrovlnné trouby. Plocha, na které se v Česku brambory pěstují, ovšem rok od roku klesá. Zatímco v roce 2000 brambory zabíraly 69 tisíc hektarů polí, loni to bylo jen něco přes 23 tisíc hektarů (zahrádkáři pěstují brambory na víc než šesti tisících hektarech); zemědělci totiž upřednostňují méně náročné plodiny, jako je řepka nebo kukuřice.