Zpověď vězně a dozorce: Pašování drog je lukrativní byznys

02.09.2014 16:30

CT24: Vinařice - Za pašování drog do věznice Vinařice u Kladna dostalo trest prvních 11 lidí. Síť pašeráků a příjemců drog tvořilo několik desítek lidí, které ještě trestní stíhání zřejmě čeká. Podle zjištění kriminalistů se ve vinařické věznici organizovaně prodával heroin, pervitin, marihuana či léky subutex, rivotril a tramal. Drogy se do věznice dostávaly při návštěvách odsouzených, poštou, přehazováním přes plot nebo je odsouzení pašovali v konečníku při návratu z práce. Vězni za drogy a léky podle policie platili kreditem do mobilního telefonu, tabákem nebo venkovním platebním stykem. Například gram pervitinu odsouzení prodali za 5 až 8 tisíc korun, přičemž běžná cena stejné dávky se pohybuje kolem tisícikoruny. 

 

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by se pašování drog do věznic nevymýtilo, ani kdyby za to hrozil trest smrti. Několikanásobek ceny za gram pervitinu má vyvážit riziko zabavení a podle zasvěcených i přimhouření oka u vězeňské stráže. Průměrný plat dozorce je kolem 20 tisíc korun, nabídka od vězňů prý bývá lákavá a někteří dozorci se i chytí.

Ve vězení končí za krádeže často právě lidé drogově závislí, odhady hovoří až o čtvrtině vězeňské populace - tedy kolem 5 tisíc osob. A není tedy překvapením, že drogu potřebují i po nástupu do vězení. Substituční program nabízí jen 10 věznic z 36, dostane se do něj tedy jen nepatrná část závislých vězňů. Ti pak vynalézají nové cesty, jakými se k látce mohou dostat. Vězni ve Vinařicích loni třeba pašovali drogy pomocí tajné schránky vespod služebního vozidla vězeňské služby. Její pracovníci jim tak nevědomky převáželi zakázané látky.

Miroslav Linhart z kriminální policie Kladno"Čistá věznice nemůže existovat. Není v lidských silách, možná ani v silách technických, odhalit všechny."

"Vždycky narazíš na někoho, kdo ti nějakým způsobem pomůže, protože tohle je byznys pro každého," říká směrem k dozorcům propuštěný vězeň. Mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Hana Löffelmannová upozorňuje, že vězení není hermeticky uzavřené zařízení, do kterého by se tyto látky nikdy nemohly dostat. "Jedná se vždy o selhání lidského faktoru," podotýká.

Do aktivního vyhledávání drog u chovanců nápravných zařízení se navíc dozorci nijak horlivě neženou. "Pokud něco najdete, okamžitě se rozjede byrokracie - píšete zápis a podobně. Málokomu se do toho chce. Ano, hledá se to, ale že by se do toho někdo nějak moc hnal, to ne," tvrdí pracovník vězeňské služby.