Banka Lloyds zaplatí stamiliony za manipulace se sazbou LIBOR

01.08.2014 13:36

CT24: Londýn – Britská banka Lloyds zaplatí pokutu za svoji účast na manipulacích s Londýnskou mezibankovní nabízenou sazbou (LIBOR). Dohodla se s úřady ve Velké Británii a Spojených státech na pokutě 218 milionů liber. Lloyds je sedmá banka obviněná z manipulací s úrokovou sázbou, která přijala trest.

Lloyds Banking Group manipulovala se sazbami LIBOR pro jen a libru a pokoušela se upravit také sazbu pro dolar. Zaplatí za to 105 milionů liber britskému Úřadu pro finanční etiku (FCA), k tomu 86 milionů dolarů americkému ministerstvu spravedlnosti a dalších 105 milionů dolarů americké Komisi pro obchodování s komoditami (CFTC). Banka již dříve oznámila, že "odsuzuje činy, za které jsou odpovědní jednotlivci".

Sazbu LIBOR stanovovala Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank. Velké banky v době eskalace finanční krize v letech 2007 až 2009 hlásily s tichým souhlasem vlád a centrálních bank nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby je neohrozily existenční problémy. Manipulace s referenčními sazbami vyšly najevo předloni, kdy jako první uzavřela dohodu o vyrovnání s americkými a britskými úřady britská banka Barclays.

Špatné kontroly nad sazbou LIBOR ale v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k manipulaci sazeb pro vlastní účely. Loni se rozhodlo, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.