Banky budou chtít od ECB půjčit dvakrát i třikrát víc

31.01.2012 10:57

Aktualne: Londýn, Frankfurt - Některé velké evropské banky plánují zdvojnásobit až ztrojnásobit sumu, kterou budou formou nouzových půjček žádat od Evropské centrální banky (ECB). Informoval o tom deník Financial Times s odvoláním na zástupce tří velkých evropských bank, kteří si však přáli zůstat v anonymitě.

Ti v rozhovoru s redaktory připustili, že suma požadovaná na konci února při aukci dalších tříletých půjček může být dvakrát až třikrát vyšší. V prosinci totiž ECB formou půjček poskytla bankám injekci likvidity ve výši 489 miliard eur.

"Ve druhém kole se banky nebudou držet zpátky, mohli jsme udělat víc už poprvé," prozradil jeden z bankéřů Financial Times na Světovém ekonomickém fóru v Davosu minulý týden.
V podobném duchu informovala své klienty banka Goldman Sachs. Podle jednoho z jejích hlavních bankéřů mohou banky v únoru velmi snadno žádat rovný bilion eur i mnohem víc, pokud se situace na trzích zhorší.

Bankéři také očekávají, že o únorové kolo půjček projeví zájem větší počet bankovních ústavů, kterým dodává odvahu jednak prosincový úspěch jejich konkurentů, ale také velmi nízký úrok půjčky, který dosahuje pouhého jednoho procenta.

Tato opatření by měla bankám v eurozóně dodat odvahu, aby nakupovaly státní dluhopisy a tím zabránit dalšímu propadu evropské ekonomiky.