Bárta nechce jednotnou DPH. Daňové změny navrhnu já, opáčil Kalousek

06.02.2012 12:26

IDnes: Sjednocení DPH od příštího roku na 17,5 procentech, jak to spolu prosadily vládní strany, nemusí být definitivní. "Chceme DPH 14 a a 20 procent, nezvyšujeme ani na 17,5 procenta, protože by to znamenalo výpadek pro státní kasu 5 miliard korun," argumentuje šéf poslanců VV Vít Bárta. Ministr financí Miroslav Kalousek říká, že změnu daní navrhuje on a vláda jako celek.
Vládní strany čeká debata, kde seškrtají miliardy, aby stát dodržel letošní schodek. "Ale budeme muset začít řešit i to, jak snížíme schodek rozpočtu pro příští rok a my budeme chtít slyšet, kde chce pan Kalousek ty peníze ušetřit. A my do té diskuse půjdeme mimo jiné s tím, že by DPH měla zůstat i v roce 2013 na úrovni 14 a 20 procent," řekl iDNES.cz v pondělí Bárta.
"Pan poslanec Bárta to může navrhnout, až se stane ministrem financí. Daňové změny navrhuje vládě ministr financí," reagoval Kalousek. Ve vládní koalici kvůli tomu může být i letos docela dusno, protože debata o výši daní ovlivňuje to, jak vláda sestaví a v parlamentu prosadí rozpočet.
Bárta tvrdí, že z jeho strany nejde o novou úvahu, že by sazby daně z přidané hodnoty mohly zůstat tak, jak jsou teď. Řekl, že mu jde především o to, aby zabránil růstu DPH od příštího roku na jednotných 19 procent.
O této možnosti opakovaně mluvili jak premiér Petr Nečas, tak Kalousek. A to přesto, že poslanci loni v listopadu během jednání natahovaného obstrukcemi schválili, že se letos výší na 14 a 20 procent a od příštího roku bude 17,5 procenta.
Naopak sociální demokraté se pokoušejí rozbít jednotu vládní koalice návrhem, aby se DPH snížila u knih, novin, časopisů a pomůcek pro handicapované.
Pro letošek se bude hledat 26 miliardy jen na straně výdajů
Ministr financí iDNES.cz řekl, že pro roky 2013 a 2014 se vláda nevyhne hledání nových zdrojů i na příjmové straně rozpočtu, jen se škrtáním ve výdajích si nevystačí. Vyplývá to podle něj z toho, že stát bude muset hledat více peněz na důchody a Kalousek nečeká, že by se od příštího roku ekonomika vrátila k vyššímu růstu.
Ministerstvo financí počítá letos jen s minimálním růstem HDP o dvě desetiny procenta a jak Kalousek, tak Nečas avizovali, že kvůli tomu bude muset stát ušetřit až 26 miliard korun, aby byla dodržena výše schodku na letošní rok 105 miliard korun. Původně byl totiž rozpočet navržen a schválen podle vyššího odhadu růstu ekonomiky.
"Pro letošní rok stačí, když uděláme některá opatření na výdajové straně," řekl v pondělí Kalousek.
Podle informací iDNES.cz by již tento týden mohl začít s premiérem Nečasem jednat o tom, jak přesně se 26 miliard korun ušetří, zda například zastavením některých investic nebo omezením provozních nákladů ministerstev. "Vládu o tom čeká politická debata, je více možností," nechtěl jít ministr financí do větších podrobností.