Bernanke: Fed bude chránit ekonomiku USA před evropskou krizí

03.02.2012 08:58

ČT24: Washington – Americká centrální banka (Fed) bude chránit domácí ekonomiku před dopady evropské dluhové krize, třebaže nejistoty z této strany se začaly do určité míry snižovat. Řekl to dnes šéf Fedu Ben Bernanke při vystoupení v rozpočtovém výboru Sněmovny reprezentantů USA.
Bernanke konstatoval, že napětí v evropském bankovním sektoru se zmírňuje, je ale ještě příliš brzy na závěr, že americkou ekonomiku už evropské problémy ohrozit nemohou. "Přetrvávají rizika, že vývoj v Evropě nebo jinde může nabrat nepříznivý směr, a mohla by u nás vést ke zhoršení ekonomických vyhlídek," uvedl šéf Fedu.
Podle Bernankeho se USA snaží s Evropou při řešení krize spolupracovat. "Jsme s evropskými činiteli v častém kontaktu a budeme tamní situaci pozorně sledovat. Podnikneme každý dostupný krok k ochraně amerického finančního systému a ekonomiky," dodal.
Bernanke zůstává opatrný
Bernanke ve svém vystoupení zachoval vůči vyhlídkám ekonomiky opatrný tón, podobný tomu, který převládal po zasedání měnového výboru Fedu minulý týden. Bernanke tehdy dal najevo, že banka zvažuje možnost dalšího zmírnění měnové politiky na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti. Dnes žádné plány v tomto směru nenaznačil.
Bernanke se pustil i do amerických politiků – kvůli deficitu
Bernanke se ve svém dnešním projevu dotkl také fiskální politiky Spojených států. Upozornil, že deficity jsou dlouhodobě na neudržitelné cestě a zvyšují nebezpečí krize. Zároveň ovšem šéf Fedu varoval před rychlými krátkodobými škrty, které by mohly ohrozit ekonomické oživení.
"I když politici tlačí na urgentní otázky fiskální udržitelnosti, měli by se starat také o to, aby neztěžovali současné ekonomické oživení," prohlásil Bernanke.
Ani zákonodárci kritikou nešetřili
Zákonodárci se ovšem nenechali zahanbit a i oni se pustili do Bernankeho. Fed podle nich přestoupil své pravomoci, vstoupil na pole Kongresu a záměrně podpořil plány vlády Baracka Obamy tím, že minulý měsíc vydal dokument s doporučeními na podporu nadále mimořádně slabého trhu obytných nemovitostí. Republikán Scott Garrett to přirovnal k situaci, kdy by sněmovna instruovala Fed, co má dělat s úrokovými sazbami.
"Zarazilo mě, když Fed vydal nevyžádanou studii o politice bydlení a ta v mnoha směrech zrcadlila politiku vlády," řekl Garrett. Bernanke vysvětloval, že slabý trh bydlení brání celkovému růstu a že to je pro Fed významný zdroj obav.
Fed od konce roku 2008 udržuje krátkodobé úrokové sazby téměř na nule a minulý týden uvedl, že je na této úrovni ponechá zřejmě až do konce roku 2014. Extrémně uvolněnou měnovou politiku ještě centrální banka v letech po finanční krizi a "velké recesi" zdůraznila dvěma koly "kvantitativního uvolňování", kdy nakoupila dluhopisy za celkem 2,3 bilionu dolarů (zhruba 44 bilionů korun).