Cameron vyzval k ostrému postupu proti islamistům. Vyslyšel ho Asad

20.08.2014 08:44

CT24: Londýn/Bagdád - K razantnímu postupu proti sunnitským radikálům z organizace Islámský stát dnes vyzval britský premiér David Cameron. Islamisté ovládají velkou část Sýrie a severního Iráku, kde proti nim momentálně vede ofenzivu bagdádská armáda spolu s Kurdy; zpět se jim podařilo získat strategickou přehradu u Mosulu. Na syrské pozice sunnitských radikálů potom dnes letecky zaútočila vládní vojska Bašára Asada.

Jestřábí stanovisko předložil britský ministerský předseda ve svém komentáři pro list The Sunday Telegraph. Varoval před "smrtící ideologií" a hrozbou vzniku "teroristického státu" na březích Středomoří. "Nebudeme-li jednat, abychom zastavili nápor tohoto mimořádně nebezpečného teroristického hnutí, bude jen dál posilovat, až dokáže zaútočit v ulicích britských měst," napsal předseda britské vlády.

Cameron připomněl, že Londýn poskytl lidem postiženým islamistickou agresí humanitární pomoc, zároveň ji ale označil za nedostačující. "Potřebujeme silnou bezpečnostní reakci, ať už v podobě vojenské akce proti teroristům, mezinárodní výměny zpravodajských informací a spolupráce v boji proti terorismu nebo nekompromisního úderu proti teroristům doma," stojí v komentáři. Podle Camerona přitom nelze hovořit o válce s terorismem; jde o spíš o "válku mezi islámem na jedné straně a extremisty, kteří chtějí islám znásilnit, na straně druhé."

Slova britského ministerského předsedy vycházejí vstříc požadavkům Kurdů, kteří v těchto dnech bojují proti Islámskému státu na severu Iráku; jejich vůdce Masúd Barzání vyzval Západ, aby místo humanitární pomoci poskytl zbraně. "S naší jednotou a vůlí a s podporou našich přátel v této válce zvítězíme a jak to má být - zločinci budou potrestáni," prohlásil.

Kurdové vybojovali zpět strategickou přehradu

Kurdské ozbrojené síly dnes za letecké podpory USA dobyly zpět největší iráckou přehradu u Mosulu, kterou před deseti dny ovládli ozbrojenci Islámského státu (IS). "Mosulská přehrada byla plně osvobozena," řekl Alí Auní z Demokratické strany Kurdistánu. Dodal, že boje se nyní odehrávají v oblasti zhruba 30 kilometrů od Mosulu; kurdské síly jsou tak nejblíže tomuto městu od června, kdy odtud islamisté vypudili irácká vojska.

Přehrada pro Islámský stát představovala strategickou kořist; nádrž na řece Tigris zásobuje rozsáhlé území vodou, navíc tam funguje výkonná hydroelektrárna. Panovaly obavy, že islamisté mohou odstřihnout statisíce lidí od dodávek vody a elektřiny a také vytopit řadu měst v okolí.

Asad spustil letecké údery

Do boje proti islamistům se potom dnes vydala i vládní armáda syrského prezidenta Bašára Asada; podnikla intenzivní nálety na pozice radikálů ve východosyrském městě Rakka a jeho okolí. Při 26 leteckých úderech bylo zabito nejméně 31 bojovníků Islámského státu.

Asadovy síly až do léta na islamisty z tehdejšího Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) neútočily. To umožnilo těmto ozbrojencům expandovat na úkor umírněnějších opozičních skupin, které podporuje Západ. Vládní síly nyní reagují na to, že islamisté v poslední době obsadili v Sýrii další území díky vpádu do Iráku, kde se zmocnili velkého množství zbraní a získali řadu nových členů. Jednou ze syrských bašt radikálů potom byla právě Rakka.