Chceme nezávislost, hlásá stále víc Skotů

02.09.2014 16:24

CT24: Edinburgh – Stále víc Skotů by raději vidělo svoji budoucnost v nezávislém státě. Vyplývá to z průzkumu společnosti YouGov. Pro odchod Skotska ze Spojeného království by nyní hlasovalo 47 procent oprávněných voličů. Zastánci svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem tak mají náskok jen šesti procentních bodů. Referendum proběhne už 18. září. Otázka bude znít: "Mělo by se Skotsko stát nezávislou zemí?" Podle BBC se teď v zemi nejvíc diskutuje o ekonomických otázkách, zejména pak o pracovních místech.

Skotské referendum se blíží, dnes měli lidé poslední možnost se zaregistrovat, aby mohli jít hlasovat. A nejnovější průzkum poukazuje na těsný výsledek. Ještě před měsícem přitom příznivci unie vedli před podporovateli samostatnosti o celých 22 procentních bodů. "Vítězství zastánců nezávislosti se nyní stalo reálnou možností," konstatoval předseda YouGov Peter Kellner. 

Průzkum probíhal od 28. srpna do 1. září, tedy v týdnu po již druhé debatě šéfa skotské vlády Alexe Salmonda s bývalým britským ministrem financí Alistairem Darlingem. V debatě údajně zvítězil Salmond, který prosazuje ukončení 307 let trvající jednoty Skotska a Anglie. Nerozhodnutých ale stále zůstává zhruba osm procent voličů (asi 320 tisíc lidí). Právě jejich hlasy budou nejdůležitější. 

Blair McDougall, ředitel kampaně unionistů

"Nacionalisté mluví, jako by vyhrávali. Ve skutečnosti jde o další průzkum, který ukazuje, že Skotsko zůstane součástí Británie. My hovoříme za většinu Skotů, ale nové hlasování potvrzuje, že pokud lidé chtějí zůstat v Británii, je třeba, aby pro to hlasovali. Potřebujeme mlčící většinu, která hodlá odpovědět 'ne', aby přesvědčila přátele a rodinu."

Ve Skotsku v současné době panuje nejistota. Kdyby se země přeci jen osamostatnila, přišla by na řadu diskuse o budoucí měně, rozdělení státního dluhu, severomořských zásob ropy a plynu a o britských jaderných ponorkách, které se nacházejí právě na základnách ve Skotsku.

Salmond tvrdí, že Skotsko zbohatne díky zásobám ropy v Severním moři, jakmile se oprostí od vměšování politiků v Londýně, kteří podle něj energetické bohatství země proplýtvali. Salmond má v plánu část těchto zisků vložit do speciálního fondu, jako to učinili například Norsko. To už má ve fondu ekvivalent 883 miliard dolarů (18,6 bilionu korun) pro budoucí generace.  

"Netvrdíme, že den po vyhlášení nezávislosti se probudíme a v každém domě nalezneme tři kohoutky - na whisky, na ropu a na vodu," řekl agentuře AP Salmond. "My říkáme, že pokud budeme nějakou dobu společně pracovat, můžeme vytvořit bohatší a spravedlivější společnost," dodal. 

Skotský premiér Alex Salmond

"Více a více lidí si začíná uvědomovat, že Skotsko má silnou a různorodou ekonomiku, na níž můžeme vybudovat budoucnost ve znamení prosperity. Skotsko je nyní ve středu pozornosti jako nikdy předtím, ale přechod k nezávislosti představuje životní příležitost pro náš potravinářský sektor – ještě víc rozšířit svůj dosah."

Pokud by Skotové hlasovali většinově "ano", nezávislost by vstoupila v platnost pravděpodobně 24. března 2016.