Čína byla vyspělejší, než se dosud zdálo – prozrazují fresky

08.01.2014 13:39

CT24: Sin-čou – Přes 200 metrů čtverečních nástěnných maleb ve více než tisíc let staré hrobce odhalili čínští archeologové. Fresky z období vlády Severních dynastií spadající do 4. až 6. století se v takovém rozsahu podařilo objevit vůbec poprvé.

Vykopávky v pohřebním komplexu poblíž severočínského Sin-čou trvaly pět měsíců. Teď mohou první návštěvníci hrobky obdivovat puntičkářsky vyvedené fresky, které dokládají brzkou kulturní vyspělost národa Říše středu. "Vůbec poprvé jsme objevili takové nástěnné malby v hrobce pozdních Severních dynastií. U stropu síně vidíte spoustu nadpozemských bytostí a temných duchů, pod nimi lovecké výjevy a úplně nejníž lesy a hory," popsal archeolog Jang Hong.

Největší pozornost na sebe strhuje freska velké dřevěné budovy na severní straně hrobky. Dokládá totiž znalost architektury takzvaného zkoseného oblouku. Čína za vlády Severních dynastií tak byla vyspělejší, než se dosud zdálo. "Freska dřevěné budovy je nejdokonalejší, jakou jsme kdy v hrobce z tohoto období objevili. Strukturu stavby znázorňuje do nejmenších detailů," přiblížil archeolog.

Freska velké dřevěné budovy
Freska velké dřevěné budovy

Hrobka byla v minulosti vykradena a malby poničeny. Zůstalo jen pár pohřebních předmětů a lidských kostí. Proto je pro archeology obtížné určit, čí pohřební síň byla. Velikost ale naznačuje, že šlo o člověka s významným postavením.