Cítím, že Evropa s námi chce znovu spolupracovat, řekl Putin

20.08.2014 08:48

CT24: Jalta - Ruský prezident Vladimir Putin je přesvědčen, že mnozí evropští politici by rádi skoncovali se sankčním soubojem mezi Bruselem a Moskvou a vrátili by se raději k dřívější spolupráci s Ruskem. Šéf Kremlu to prohlásil během besedy s francouzským podnikatelem a politikem Philippem de Villiersem.

Ruské sankce vyhlášené nedávno proti dovozu evropských potravin byly podle Putina vynucené. Jejich cílem prý nebylo někoho poškodit, Moskva prý jen chránila vlastní zemědělskou produkci.

"V důsledku evropských sankcí se naši výrobci zemědělské produkce dostali do nevýhodného postavení na našem vlastním trhu," řekl Putin. "Byli jsme tak nuceni přijmout obranná opatření," dodal. Na ruském sankčním seznamu se ocitly evropské potraviny včetně ovoce a zeleniny, masa, ryb, mléčných produktů a dalšího zboží.

Putin je ale přesvědčen, že mezi evropskými politiky je sankční souboj nepopulární. "Mnozí v Evropě včetně politiků a mých kolegů se chtějí co nejdřív z této situace dostat, protože poškozuje naši spolupráci," řekl Putin. Nedávno prý hovořil se svým francouzským protějškem Francoisem Hollandem a z jeho nálady to vycítil.

Putin dnes v Jaltě promluvil ke členům ruské federální vlády a vyslovil se proti tomu, aby se Rusko v konfrontaci se Západem "odřízlo od okolního světa". Země se podle prezidenta "musí sjednotit a mobilizovat, ale ne kvůli válce či jinému druhu střetu, ale pro tvrdou práci ve jménu Ruska".

Putin se dnes v telefonickém rozhovoru se šéfem Evropské komise José Barrosem dohodl, že spolu s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem uskuteční konzultace o dodávkách ruského plynu, o dopadech dohody o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou a o urovnání krize na Ukrajině. Konkrétní podrobnosti o těchto jednáních mají být podle komuniké EK dohodnuty diplomatickými kanály později. 

Ruská letadla budou potřebovat k přeletu Ukrajiny povolení

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon, který zmocňuje Radu národní bezpečnosti a obrany k zavedení sankcí proti desítkám ruských jednotlivců a firem. Mezi zhruba třicítkou sankčních opatření, k nimž je bezpečnostní rada zákonem zmocněna, je i zákaz přeletů ruských letounů nad ukrajinským územím. Letecké společnosti Aeroflot a Transaero tak musejí od dnešního večera žádat o zvláštní povolení pro každý jednotlivý přelet.

"Speciální režim" ukrajinských úřadů zasáhne spoje ruských leteckých společností do Bulharska, Izraele, Turecka, Egypta a Řecka, uvedlo ukrajinské ministerstvo. Krok zdůvodnilo tím, že ruské aerolinky porušují letová pravidla při využívání koridorů nad anektovaným Krymem.

Jejich využívání podle ukrajinského ministerstva reguluje Kyjev, který vzdušný prostor nad Krymem formálně pro letový prostor uzavřel. Rusko ho ale po okupaci poloostrova volně využívá. Tento fakt podle ukrajinské vlády zpochybňuje úroveň letové bezpečnosti ruských společností, a proto je nezbytné jejich přelety přes Ukrajinu podřídit speciálnímu režimu.

Podle vedení Aeroflotu nebudou následky rozhodnutí Kyjeva dramatické, protože aerolinky už od poloviny července letecké koridory vedoucí přes Ukrajinu nevyužívají.