EK do Řecka: Čas vypršel. Řekněte, zda přijímáte podmínky pro finanční pomoc

06.02.2012 14:23

PatriaOnline: Konečný termín pro dojednání podmínek druhého záchranného programu pro Řecko vypršel, Atény teď musejí okamžitě jednat a říci, na čem se dohodly. Uvedla to dnes Evropská komise. Zdroj z řecké vlády přitom ještě dnes pro Reuters řekl, že Atény žádný konečný termín nedostaly a mají prý čas až do příští schůzky euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny.

Evropské akcie obchodují v mírných ztrátách od 0,2 % u britského FTSE přes 0,5 % u německého DAX po 0,7 % u indexu CAC . Také futures na americké indexy indikují úvod obchodování o 0,2 až0,3 % níže. Euro k americkému dolaru osciluje kolem 1,3070 USD/EUR, komodity ustupují do jednoho procenta jak u ropy (WTI a Brent) tak i kovů (zlato, stříbro, palladium, platina).

"Už jsme se dostali za konečný termín," řekl novinářům v Bruselu mluvčí EK Amadeu Altafaj. Také mluvčí socialistické strany PASOK v neděli řekl, že lídři všech tří řeckých koaličních stran měli do dnešních 11:00 SEČ říci, zda jsou pro Řecko přijatelná tvrdá úsporná opatření, jejichž zavedením EU a MMF podmiňují poskytnutí druhého záchranného úvěru.

Mluvčí EK Altafaj dnes uvedl, že dopředu se posunula jednání mezi Řeckem a privátními věřiteli ohledně směny dluhu a završena mají být dohodou v řádu několika nejbližších dní.

Německá kancléřka Merkelová uvedla, že řecká vláda musí dostát podmínkám mezinárodních věřitelů, aby obdrželo dodatečný druhý balík finanční pomoci. „Čas k naplnění dohody s Trojkou ubíhá,“ uvedla dle Bloomberg. „Dohoda nikdy nebyla tak blízko a to jak u privátních tak veřejných věřitelů. Musíme ji dokončit, neumím si představit její nedosažení,“ uvedl francouzský prezident Sarkozy. "Chceme vidět dohodu. Řečtí představitelé se zavázali a musí to respektovat. Evropa je místem, kde každý má svá práva a povinnosti. Čas se krátí, je třeba dojít k závěru, je třeba to podepsat," uvedl Sarkozy.

Merkelová a Sarkozy mimo jiné navrhli, aby se pro požadované úrokové platby Řecka vytvořil zvláštní účet, ze kterého bude průběžně patrná finanční pozice Řecka a garantována jeho schopnost průběžně dostát svým závazkům.

Euroskupina se měla sejít už dnes, ale kvůli průtahům při jednání v Aténách byla její schůzka zrušena. Předpokládá se ale, že ministři se nakonec sejdou ještě během tohoto týdne.

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu zhruba 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Vzhledem k tomu, že tato částka nebude stačit, loni v říjnu si s ostatními členy eurozóny a MMF dohodlo druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Pokud jej chce dostat, musí ale splnit náročné podmínky, hlavně seškrtat výdaje a celkově omezit státní správu.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že řecký dluh ve 3Q11 narostl na 159,1 % HDP z úrovně 154,7 % v polovině roku 2011 a 138,8 % ve 3Q10.