Eurogroup dnes Řecko nevyřeší. Proti neúplné dohodě peníze nedáme, zní z eurozóny. Euro i koruna slábnou

09.02.2012 14:35

PatriaOnline: Schůzka ministrů financí eurozóny, naplánovaná na dnešní večer, jen těžko přijme nějaké rozhodnutí k druhému balíku finanční pomoci Řecku. Důvodem je pouze neúplná dohoda, se kterou zamířil do Bruselu řecký ministr financí Evangelos Venizelos poté, co se řečtí lídři se nedokázali v noci na čtvrtek dohodnout na reformách a úsporných opatřeních, což je cenou za vyhnutí se nekontrolovanému bankrotu země. Spornou zůstala otázka penzí.

Řečtí partneři v Evropské unii a Mezinárodním měnovém fondu (MMF) jsou stále víc podráždění tím, že stále není dohoda o opatřeních, která požadují výměnou za poskytnutí záchranného balíku 130 miliard eur. Čas se přitom velmi rychle krátí, další splátku za dluhopisy musí Řecko zaplatit už v březnu.

Představitelé eurozóny zdůrazňují, že celý balíček opatření musí být v Řecku dohodnut a následně schválen EU, Evropskou centrální bankou (ECB) a MMF před 14. únorem, aby se stihly všechny právní náležitosti včas vyřídit. Jen tím se lze podle nich vyhnout nekontrolovanému bankrotu Řecka, který by mohl ohrozit globální ekonomické oživení.

Po celonočních jednáních s lídry všech tří koaličních stran a šéfinspektory EU a MMF Venizelos krátce před svítáním prohlásil, že jedna otázka stále zůstává nevyřešena. "Odcházím do Bruselu s nadějí, že se jednání euroskupiny bude konat a že bude přijato kladné rozhodnutí o novém programu," řekl řecký ministr financí novinářům.

Právě to se ale velmi pravděpodobně nestane. "Ministři financí nemohou jednat, dokud Řecko nedá na stůl kompletní řešení ve všech aspektech reforem ekonomiky," uvedl zdroj z eurozóny pro Bloomberg s tím, že pro rozhodnutí bude nanejvýše potřebná další schůzka Eurogroup. "Řecku se čas krátí, má ho opravdu málo a jeho budoucnost je plně v jeho rukou," uvedl německý ministr zahraničí Westerwelle. Euro, které nacházelo denní maxima nad 1,3310 USD/EUR, obchoduje aktuálně u 1,3240 USD/EUR. Přes 25 korun k euru oslabuje česká koruna.
"Finanční přežití země v příštích letech závisí na novém programu. Pro všechny je čas na zodpovědnost," uvedl v noci Venizelos s tím, že doufal, že svým kolegům ministrům financí eurozóny v Bruselu předloží plnohodnotnou dohodu o novém záchranném plánu včetně závazku rozpočtových škrtů 3,3 miliardy eur v letošním roce. Mluvčí socialistické strany PASOK ale potvrdil jako kámen úrazu a neshod penzijní reformu.

Vedoucí vládní představitel na to reagoval, že se šéfové stran dohodli na zhruba 90 procentech slíbených úspor, což ve výpočtech prý zanechává jen malou díru. "Atény by měly tuto díru velmi rychle zalepit. Řecko má dalších 15 dnů na to, aby upřesnilo fiskální úspory za 300 milionů eur," poznamenal vládní představitel pod podmínkou zachování anonymity. Evropská unie ale jakoukoli takovouto lhůtu pro další jednání vzápětí dementovala.

Podle zdroje agentury Reuters Řecko údajně navíc snížilo plánovaný výnos z prodeje státního majetku do roku 2015 z privatizace na jen asi 19 miliard eur z dosud plánovaných 50 miliard eur. Peníze by vládě měly pomoci snížit státní dluh. "Cíl 50 miliard zůstává, nově se ale vztahuje k delšímu časovému rámci," dodal zdroj bez dalšího upřesnění časového horizontu.

Šéf tzv. Eurogroup a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker na čtvrtek svolal schůzku ministrů financí eurozóny na jednání o Řecku. "Předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker se rozhodl svolat zasedání Eurogroup na čtvrtek 9. února 2012 v 18:00 SEČ," uvedl úřad lucemburského premiéra v krátkém prohlášení.

Atény se zatím bez úspěchu dohadují o druhém balíku pomoci a restrukturalizaci dluhu už řadu týdnů. V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU nebudou schopné své závazky splnit. Čas jim tak neúprosně utíká, i proto řada evropských politiků a ekonomů na celém světě nechápe, proč političtí lídři se svým rozhodnutím tak otálejí a neustále jej odkládají.

Řecko se musí smířit se škrtáním mezd v soukromém a státním sektoru, aby zabránilo chaotickém bankrotu, řekl dnes slovenský ministr financí Ivan Mikloš. Zároveň podle něho musí Atény konečně dodržet své závazky, když sliby, které dalo mezinárodním věřitelům nestačí k tomu, aby získalo potřebné peníze. Mikloš by podle agentury Reuters dal přednost tomu, aby se na něm více podílely soukromé banky, než aby se do něho zapojila Evropská centrální banka.