Fitch snížila rating belgické bance KBC, matce ČSOB

01.02.2012 09:55

Novinky: Mezinárodní agentura Fitch snížila rating belgické finanční skupině KBC, která vlastní českou ČSOB, z „A“ na „A-“. Fitch stejně snížila rating i další belgické finanční skupině Dexia. Ve středu o tom píše místní deník Le Soir.
Důvody snížení souvisejí s nedávným poklesem ratingu Belgie. „Toto zhoršení belgického ratingu znamená, že schopnost Belgie podporovat své instituce poklesla,“ vysvětlila podle listu Fitch. Le Soir také podotkl, že tento krok se čekal. [celá zpráva]

Agentura Belgii snížila rating společně se čtyřmi dalšími evropskými státy kvůli rizikům prohloubení problémů v eurozóně zmítané dluhovou krizí.

Belgický list De Tijd počátkem roku napsal, že KBC a Dexia Bank Belgium zaznamenaly v loňském roce zřetelný odliv vkladů. Je to prý zčásti znamení poklesu důvěry v tyto banky, protože z ostatních belgických bank vklady nemizely.

Agentura Fitch snížila rating pěti zemím eurozóny

Ratingová agentura Fitch splnila své hrozby z konce loňského roku a snížila v pátek hodnocení úvěrové spolehlivosti pěti zemím eurozóny. Rating klesl Itálii, Španělsku, Belgii, Slovinsku a Kypru. Fitch tak následoval krok agentury Standard & Poor´s, uvedla agentura Reuters.
Fitch snížil jak hodnocení schopnosti splácet dlouhodobé úvěry, tak i střednědobé. U Belgie kleslo hodnocení z AA+ na AA ,u Kypru z BBB na BBB-, tedy těsně nad neinvestiční hranici, u Španělska a Slovinska z AA- na A a u Itálie z A+ na A-.

Fitch se ve svém rozhodnutí odvolal na "zřetelné zhoršení ekonomického výhledu" Evropy a "absenci spolehlivé finanční ochrany před nákazou a krizí likvidity". "V důsledku toho tyto země nezískávají plný užitek z rezervního statusu eura," uvedl Fitch.

U Kypru, který je na tom ekonomicky podobně jako Řecko, a u Slovinska ale panují hlavně obavy ohledně stability bank. U Itálie je důvodem výše zadlužení země, které se nedaří snížit, a u Španělska špatné ekonomické výsledky a vysoká nezaměstnanost.

Belgie doplatila na problémy tím, že její banky hodně půjčovaly právě Řecku.

Konkurenční ratingová agentura Standard & Poor's před dvěma týdny snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Francie a Rakousko ztratily nejvyšší rating AAA, horší rating také dostaly Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko.
Snížení ratingu několika zemím eurozóny už dříve avizoval list Financial Times.

V případě Kypru, Itálie, Portugalska a Španělska snížila agentura rating o dva stupně, u zbývajících zemí o jeden stupeň. S&P současně potvrdila dosavadní ratingy Belgii, Estonsku, Finsku, Německu, Irsku, Lucembursku a Nizozemsku.

Na snížení dlouhodobého úvěrového hodnocení reagovala nejdříve Francie prostřednictvím ministra hospodářství Françoisa Baroina. Toho spolu s premiérem Françoisem Fillonem a ministryní rozpočtu Valérii Pécresseovou svolal francouzský prezident Nicolas Sarkozy na mimořádnou schůzku.

Zemím snížení ratingu zdraží úvěry. Budou muset nabízet vyšší výnosy vládních dluhopisů.

Slovenský portál sme.sk večer uvedl, že Slovensku byl rating snížen na stupeň A minus. "Je to tlak na Evropskou unii, aby razantněji řešila nejen dluhovou krizi, ale i samotnou podstatu jejího vzniku," citoval server státního tajemníka ministerstva financí Vladimíra Tvarošku.

Francie: Zesílení reforem
"Potvrzuji, že Francie, stejně jako většina zemí eurozóny, obdržela oznámení o změně jejího ratingu," řekl Baroin televizní stanici France 2.

"Je to snížení, o jeden stupeň, je to stejná agentura, která snížila hodnocení Spojených států," uvedl. Uvedl také, že snížení ratingu znamená nutnost zesílení reforem.

Už loni agentura Standard & Poor´s varovala, že zemím eurozóny hrozí snížení ratingu, a to i šesti, které mají nejvyšší hodnocení AAA.

Otázkou je, jak se toto může projevit na vytváření stabilizačního fandu EFSF, tzv. eurovalu, který závisí především na příspěvcích Německa a Francie.

Snížení se okamžitě projevilo na propadu akciových trhů, německý index Dax ztratil 1,2 procenta, francouzský CAC 0,5 procent.