Islamisté popravili stovky jezídů. Irácké úřady mají důkazy o zvěrstvech

12.08.2014 13:32

CT24: Washington/Bagdád - Islamisté z hnutí Islámský stát údajně zabili během své ofenzivy na severu Iráku nejméně 500 příslušníků náboženské sekty jezídů. Řekl to irácký ministr pro lidská práva Muhammad Šía Súdání. Podle jeho vyjádření sunnitští militanti všechny oběti pohřbili do masového hrobu, některé dokonce údajně zaživa, mezi nimi ženy a děti. Asi 300 žen ozbrojenci unesli. Jezídové dál zůstávají uvězněni v horách okolí Sindžáru. Spojené státy podnikly v průběhu dneška na islamisty další vzdušné útoky, a to poblíž kurdské metropole Irbílu, a spolu s Velkou Británií pokračují ve shazování dodávek humanitární pomoci pro jezídy. Spojené státy dnes rovněž oznámily stažení části personálu ze svého irbílského konzulátu.

"Máme jasné důkazy od jezídů, kteří utekli ze Sindžáru a někteří unikli smrti. Rovněž máme záběry z míst činu, které ukazují, že islamisté po obsazení Sindžáru popravili nejméně 500 jezídů," prohlásil Muhammad Šía Súdání. Oběti se prý nacházejí v masových hrobech.

Irácký ministr pro lidská práva: Jsou to neuvěřitelná zvěrstva...

Právě dnes v poledne místního času uplynulo ultimátum, které islamisté dali asi 300 rodinám jezídů. Měly buď přestoupit na islám, nebo je čekala smrt. Jak poznamenala agentura Reuters, nebylo jasné, zda irácký ministr mluví o osudu právě těchto rodin, nebo o jiných obětech konfliktu. "Na některých záběrech, které jsme získali, jsou vidět řady mrtvých jezídů, kteří byli střeleni do hlavy, zatímco islamističtí bojovníci jásají a mávají zbraněmi nad jejich těly," popsal Súdání.

Americký prezident Barrack Obama slíbil, že jeho země bude dál Iráčanům a Kurdům poskytovat podporu proti rebelům. "Jsme přesvědčení, že můžeme zabránit islamistům, aby nechali zemřít lidi na hoře. Další krok bude logisticky komplikovaný, ale musíme zajistit, aby se ti lidé dostali dolů," řekl Obama. Takový plán chce připravit ve shodě se západními spojenci a s iráckými představiteli. "Bude záležet na mezinárodní spolupráci," dodal Obama.

Spojenci vedle toho vymýšlí plán na vytvoření humanitárního koridoru na severu Iráku. Jedním směrem by mohli prchat civilisté, tím druhým zase proudit potraviny, léky, ale zřejmě i zbraně pro kurdské milice. "Irácké i kurdské armádě poskytneme vojenskou pomoc – a to jak materiální, tak poradenskou. Jedině tak můžeme zabránit teroristům, aby si celou zemi podmanili," zdůraznil Obama.

S humanitární pomocí přispěchali vzdušnou cestou i Britové

Z anglické vojenské základny Brize Norton vzlétly v noci na dnešek dva letouny C-130 Hercules, které měly na palubě jídlo, stany, přístroje na filtrování vody, ale i lampy na solární energii, které mohou být použity i pro nabití mobilních telefonů. Zásilka byla shozena na severu Iráku ohroženým jezídům.

Do Iráku dnes rovněž dorazil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Na tiskové konferenci v Bagdádu vyzval irácké představitele, aby vytvořili vládu, která zemi sjednotí v boji proti islamistům. "Všichni Iráčané byli měli cítit, že je tato vláda zastupuje," uvedl Fabius.

Šéf francouzské diplomacie poté zamířil do krizové oblasti na severu země a v Irbílu se sešel s prezidentem místních Kurdů Masúdem Barzáním. Ten požádal mezinárodní společenství o poskytnutí zbraní, kterými by mohli jeho lidé čelit náporu IS. "Nebojujeme s teroristickou 
organizací, bojujeme s teroristickým státem," pronesl po jednání Barzání.

UNICEF: V horách už zemřelo přes 50 dětí na dehydrataci

Dětský fond OSN (UNICEF) uvedl, že v horách u Sindžáru zemřelo již nejméně 56 dětí na dehydrataci. OSN odhaduje, že v oblasti se skrývá až 150 tisíc uprchlíků. Úřady v Damašku uvedly, že přes 20 tisíc vyhladovělých lidí uprchlo přes hranice do Sýrie. "Jsou bosí, vyčerpaní a nemají s sebou žádné věci, všechno nechali ve svých domovech," konstatovaly syrské úřady. Další lidé utíkají do Turecka.

Philip Hammond, britský ministr zahraničí:

"V příštích dnech můžeme čekat opakované zásilky humanitární pomoci, kterou koordinujeme se Spojenými státy. Možná se k nám přidají i další země. Hlavně ale musíme vymyslet, jak ty uvězněné lidi z pohoří dostat pryč. Shazování zásob je jen dočasné řešení téhle celkově neakceptovatelné situace."

O humanitární pomoci pro Kurdy, kteří s radikály bojují, jedná i Česko. Ministr zahraničí Zaorálek nevyloučil ani podporu v podobě dodávky zbraní.