Jed černé mamby obsahuje lék proti bolesti lepší než morfium

07.10.2012 16:56

Novinky: Černá mamba je jeden z nejútočnějších a nejjedovatějších hadů na světě. Složka jejího jedu by se ale mohla používat ve zdravotnictví jako velmi účinný lék na tlumení bolesti. Je totiž podle vědců stejně účinná jako morfium, a na rozdíl od něj nemá žádné vedlejší účinky, zdůrazňuje studie v časopise Nature.

Morfium má naopak celou řadu vedlejších účinků jako bolest hlavy, zvracení nebo křeče a jde také o návykovou drogu. S častějším užíváním u lidí také klesá účinnost opiátu.

Z hadího jedu extrahovaná látka nazvaná mambalgin by mohla být pro lidi vhodnější. Zatím ji však otestovali pouze na myších.

„Je to v počátečním stadiu, samozřejmě je velmi těžké říci, zda bude mít tyto účinky i u lidí. Ještě je potřeba udělat mnoho testů,“ vysvětluje Eric Lingueglia z Institutu molekulární a buněčné farmacie poblíž francouzského města Nice.

Nicolas Casewell, odborník na hadí jedy z liverpoolské školy pro tropickou medicínu nicméně věří, že jed má velkou šanci na medicínské využití. Podle něj je velmi zvláštní, že tak silná látka byla nalezena u zabijáka. Vysvětluje to tím, že toxin, který brání bolesti, má uštknuté kořisti zabránit utéct. Mamba totiž kořist poté, co ji uštkne pouští a pak čeká, až začne jed působit.

Mamba černá je největším jedovatým africkým hadem. Její zbarvení není černé, jméno dostala podle barvy vnitřku tlamy.