Kapitál potřebujeme, ale ten trpělivý

01.08.2014 13:09

PatriaOnline: Kdykoliv se trhy stanou hyperaktivní, zesílí hlasy volající po trpělivém kapitálu, který by financoval produktivní investice tvořící základ každé prosperující ekonomiky. Hyperaktivita trhů je přitom v posledních třech desetiletích spíše standardem než výjimkou. Trpělivým kapitálem se myslí zdroje, které mohou financovat dlouhodobé investice a návratnost se u nich objeví až po delší době. Konkrétnější definice většinou chybí a my bychom se mohli ptát, proč by vlastně měla být trpělivost předností. 

Inovace, které zvyšují náš životní standard, jsou procesem kolektivním a vyžadují čas. Jejich výsledky jsou také předmětem velké nejistoty. Inovovat totiž znamená učit se. A kdybychom dopředu věděli, co vše se budeme muset naučit, nešlo by o inovace. V některých odvětvích je potřeba trpělivého kapitálu tak velká, že jej může poskytnout pouze vláda. Nejde o žádné výjimky. Doslova každá sofistikovaná technologie, kterou nyní běžně užíváme, má svůj původ v nějakém vládním investičním projektu. 
Minimálně 150 let jsou příkladem podobných investic Spojené státy. Pokud znáte jejich historii, stačí si vybavit železnice, veřejné univerzity, elektrifikaci, zdravotní vědu, mezistátní dálnice, počítače, internet a řadu dalších technologií. Vláda se ale obvykle nestará o to, aby se produkční technologie, do kterých investovala peníze daňových poplatníků, nakonec využily pro výrobu zboží a nabídku služeb. To necháváme na firmách a ty nejúspěšnější z nich také investují do strojů a zařízení, výzkumu a vývoje a vzdělávání zaměstnanců. I ony mají velkou trpělivost předtím, než jejich investice přinesou své plody. 
Základem trpělivého kapitálu jsou u soukromých firem zadržené zisky. Americké firmy ale mezi roky 2003–2012 vydaly 54 % svých zisků na zpětný odkup akcií a 37 % zisků na dividendy. Trpělivý kapitál se tak stává velmi vzácný. Nejvíce z tohoto chování získává vrcholné vedení velkých firem, které o něm rozhoduje a na jehož odměnách se projevuje. Problémem není jen přílišný důraz na krátkodobé výsledky, ale odsávání hodnoty, které převyšuje její tvorbu. Jestliže chceme dosáhnout stabilního a vyrovnaného růstu, je čas na to, aby poskytovatelé trpělivého kapitálu ztratili trpělivost s politickou situací a požadovali fundamentální ekonomické reformy. 
Autorem je profesor ekonomie William Lazonick z Center for Industrial Competitiveness na University of Massachusetts.
Zdroj: FTAlphaville