Komplikovaný vznik mayské civilizace

23.05.2013 08:52

VTM: O civilizaci starých Mayů se nejčastěji mluví v souvislosti s koncem světa. Záhady však halí i její počátky.

Teorie o původu mayské civilizace dělí odborníky na dva tábory. Jeden je přesvědčen, že se Mayové postavili na nohy sami. Vytvořili bez cizí pomoci a vlivu civilizaci uprostřed džungle. Druhý tábor vědců je přesvědčen, že Mayové navázali na civilizaci Olméků. Nejnovější výzkum usvědčil z omylu obě znesvářené strany.

 

Starý Ceibal

Tým amerických archeologů vedený Takešim Inomatou a Danielou Traidanovou z University of Arizona zkoumal mayské město El Ceibal, které se nachází na území dnešní Guatemaly.

 

Datování nálezů odhalilo, že El Ceibal je nejméně o dvě staletí starší než centrum olmécké kulturyLa Venta. Tím padá teorie, že Mayové jen jednoduše převzali pomyslný štafetový kolík od Olméků. Neznamená to, že Mayové Olméky předběhli. Inomata a Traidanová jsou přesvědčeni, že se obě civilizace – Mayové a Olmékové – rozvíjely ruku v ruce.

Složitý zrod civilizace

Mayové tedy nebyli „samouci“ a tím méně byli „následníky“ Olméků. Obě civilizace vystupovaly jako „spoluhráči“. Olmécká a mayská civilizace měly mnoho společného. Sdílely například náboženské rituály. Jak Mayové, tak i Olmékové stavěli pyramidy. Tyto stavby byly typické pro celou řadu středoamerických i jihoamerických kultur. Na olméckých a mayských pyramidách je ale zajímavé, že se objevily v přibližně stejné době. Nezdá se, že by jedna civilizace „opisovala“ od druhé. Spíše došly ke stavbě pyramid opět „ruku v ruce“.

Civilizace Olméků se vyvíjela paralelně s civilizací starých Mayů
Civilizace Olméků se vyvíjela paralelně s civilizací starých Mayů

Inomata a Traidanová ve studii publikované ve vědeckém časopise Science prezentují názor, že jak olmécká, tak i mayská civilizace vznikly v rámci velké změny, která proběhla kolem roku 1000 př.n.l. na rozsáhlém území Střední Ameriky. Rozkládalo se od guatemalských nížin po pacifické a atlantické pobřeží dnešního Mexika. Na celé téhle rozsáhlé ploše začali lidé najednou vyznávat nové náboženské kulty a stavět nové typy staveb. Všechny pozdější středoamerické civilizace na tenhle společný základ dříve či později navázaly. Mayové a Olmékové nebyli v tomto ohledu výjimkou.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_h5ygAsuwh4

JAROSLAV PETR